Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2012. 19:16:23
SINDIKAT UPOZORAVA

Vojnicima pod prijetnjom sankcija naređeno da idu na misu

Način obilježavanja Dana OSRH-a i HKoV-a nije sporan, ali uvjetovanje odlaska na misu disciplinskom odgovornosti jest, smatraju u sindikatu

Tijekom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske djelatne su vojne osobe pod prijetnjom disciplinskih mjera morali sudjelovati na misi zadušnici, upozorava Sindikat državnih službenika i namještenika, prenosi Hina.

Naime, na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) Petar Zrinski, brigadni general Slaven Zdilar izdao je zapovijed kojom je naložio tko, kako i kada sudjeluje u obilježavanju tog blagdana te je, među ostalim, zapovjedio tko od djelatnih vojnih osoba, službenika i namještenika treba sudjelovati na misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Mati slobode na Jarunu i svečanoj akademiji u KD Vatroslav Lisinski, ističe sindikat u priopćenju.

Zapovijed je obuhvatila detalje poput obveze nošenja svečane odore za više časnike, službene ljetne odore za sve ostale i civilne odjeće primjerene svečanosti za državne službenike i namještenike, a brigadni general Zdilar je u zapovijedi utvrdio i odgovornost čelnika ustrojstvenih jedinica HVU-a za sudjelovanje 198 djelatnih vojnih osoba i državnih službenika i namještenika na misi zadušnici i svečanoj akademiji u Lisinskom.

Sama zapovijed i način obilježavanja Dana OSRH-a i HKoV-a nisu sporni u tradicijski kršćanskoj i katoličkoj državi poput Hrvatske, u kojoj se u prigodi blagdana tijekom kojih se prisjećamo žrtve hrvatskih branitelja Domovinskog rata redovito organiziraju mise zadušnice, da zapovijed sudjelovanje na misi nije utvrdila kao obvezu, koja implicira i možebitnu disciplinsku odgovornost u slučaju njezina nepoštivanja.

A to potvrđuje i činjenica da se od službenika i namještenika koji nisu evidentirani kao sudionici mise zadušnice i svečane akademije ovih dana traži pisano izvješće o razlozima nepoštivanja zapovijedi, naglašava sindikat.

U Hrvatskoj je Ustavom zajamčena sloboda vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja, a sve su vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države.

"Te osobne slobode i prava ne bi bile ničim povrijeđene da je u zapovijedi utvrđeno kako djelatne vojne osobe i državni službenici i namještenici koji to žele mogu sudjelovati na misi zadušnici za poginule hrvatske branitelje, no njome se ne može narediti zaposlenima da na vjerskom obredu sudjeluju pod prijetnjom disciplinske odgovornosti".

Radi se o svojevrsnom povijesnom paradoksu koji se očituje u činjenici da su građani nekad bili pod udarom vlasti jer ispovijedaju svoju vjeru odlaskom na misu, a danas zato jer u njoj ne sudjeluju. Još veći paradoks nalazi se u činjenici da je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i Predsjednik Republike osoba koja se javno deklarira kao agnostik.

Sindikat brine mogućnost da u Hrvatskoj u 21. stoljeću zaposlenik državnog tijela može biti pozvan na odgovornost zbog vlastite (ne)vjeroispovijedi i od odgovornih traži da spriječe takvo postupanje, jer ono nije u interesu ni države, ni građana, niti Crkve, stoji u priopćenju.

29.05.2012. 19:16:23
http://metro-portal.hr/vojnicima-pod-prijetnjom-sankcija-naredjeno-da-idu-na-misu/71462/