Metro-portal.hr

objavljeno 04.02.2014. 14:30:00
HMM ...

Vojnich rukopis pisan je izumrlim astečkim dijalektima?

Koplja će se i dalje lomiti, no dokazi da se zapravo radi o rukopisu sastavljenom od riječi iz više srednjoameričkih jezika su prilično jaki

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot YouTube)

Vojnich rukopis golica maštu entuzijasta i teoretičara zavjera još od 1912. godine kad je pronađen u jednom jezuitskom samostanu kraj Rima. Sretni nalaznik bio je trgovac rijetkim knjigama, simbolima moći i prestiža, Wilfrid Michal Habdank-Wojnicz.

Hoće li se rasplesti tajna ovog rukopisa? Botaničar Arthur Tucker i njegov prijatelj Rexfotd Talbot, umirovljeni informatičar NASA-e uzeli su si u zadatak riješiti misteriju nakon što je Tucker primjetio da neke biljke liče na one koje je već uočio u rukopisima pronađenim u 16. stoljeću u Meksiku.

Do sada su uspjeli povezati 33 od 303 biljke, jedan mineral i šest životinja sa stvarnom florom i faunom koja je nastanjivala ove dijelove Srednje Amerike, a do sada pronađene opisane su u rukopisima koji su na Nahuatl jeziku.

Nahuatl je astečki jezik koji je tijekom devet stoljeća bio službeni jezik astečkog kraljevstva i, zapravo, lingua franca za sporazumijevanje različitih naroda Srednje Amerike. Varijanta na kojoj su napisani ilustrirani rukopisi koje je Talbot pronašao spada u izumrle dijalekte koje više nitko ne govori ni razumije, za razliku od "kraljevskog" Nahuatla koji još uvijek govori otprilike milijun i pol ljudi u središnjem Meksiku.

Uz Nahuatl, u rukopisu su pronađene riječi posuđene iz španjolskog, Taino i Mixtec jezika, pa se zapravo radi o prilično genijalnoj mješavini koja je, zaključuju Talbot i Tucker, morala nastati nakon završetka španjolskih osvajanja.

Do sada se vjerovalo da je Vojnich rukopis nastao u Europi, no, novi dokazi o njegovom podrijetlu mogu se izvesti iz jezika koji su korišteni u njemu. Istraživači se nadaju da će dešifriranjem imena biljaka uspjeti pronaći ključ kojim bi se dešifrirao cijeli rukopis. 

Teorija o Nahuatl pismu ima, očekivano, dovoljno protivnika koji su i inače zastupnici teorije da je Vojnich rukopis ništa drugo do domišljata krivotvorina koja je trebala služiti za izvlačenje novaca od naivnih bogataša. 

Sve manje se čini vjerojatnom teorija da se radi o rukopisu koji opisuje neki drugi svijet, a ne Zemlju, što je omiljena tvrdnja raznih teorija zavjere, no pogledajte i sami:

04.02.2014. 14:30:00
http://metro-portal.hr/vojnich-rukopis-pisan-je-izumrlim-asteckim-dijalektima/83083/