Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2010. 09:05:41
SUKOB SE NASTAVLJA

Vojne vježbe udružile J. Koreju i SAD, S. Koreja uzvratila napadom

Obje strane su spremne na nove provokacije Sjeverne Koreje

Sukob Sjeverne i Južne Koreje sve veći
Sukob Sjeverne i Južne Koreje sve veći (Getty Images)

Sjedinjene Države i Južna Koreja počeli su u nedjelju u vodama zapadno od Korejskog poluotoka zajedničke vojne vježbe kojima se protivi Kina i zbog kojih je Sjeverna Koreja dan ranije zaprijetila "nepredvidljivim posljedicama". Vježbe su pokrenute manje od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala južnokorejski otok u blizini sporne morske granice između dviju država pri čemu je poginulo četvero ljudi.

Dužnosnik američkih snaga u Koreji rekao je za Reuters da se nuklearni nosač zrakoplova USS George Washington pridružio četverodnevnim vježbama. George Washington prevozi 75 borbenih zrakoplova i ima više od 6.000 članova posade. Pridružit će mu se još najmanje četiri ratna broda.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak rekao je svojim ministrima i suradnicima da tijekom vježbi budu spremni na nove "provokacije" Sjeverne Koreje. "Postoji mogućnost da će Sjeverna Koreja učiniti nešto neočekivano pa vas molim da se pripremite za to surađujući sa zajedničkim korejsko-američkim snagama", rekao je Lee.

"Ako SAD dovede svoj nosač zrakoplova u Zapadno (Žuto) more, nitko neće moći predvidjeti posljedice toga čina", upozorio je ranije Pjongjang u priopćenju koje je objavila službena agencija KCNA.

Kina je poručila da je odlučna spriječiti eskalaciju nasilja između dviju Koreja i upozorila da se u blizini njezinih obala ne poduzimaju vojne akcije.

Američka vojska ističe da vojne vježbe, planirane puno prije sjevernokorejskog napada u utorak, trebaju odvratiti Sjevernu Koreju od agresije te da nisu uperene protiv Kine.

Seul potvrdio detonacije u blizini otoka Yeonpyeonga

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane potvrdio je da su se u nedjelju u blizini južnokorejskog otoka Yeonpyeonga, koji je Pjongjang granatirao u utorak, čule detonacije iz daljine, iz smjera Sjeverne Koreje. To je mogla biti topnička vatra, rekao je.

Vlasti su zbog toga zapovijedile stanovnicima otoka da se sklone u skloništa. "Zapovijed je povučena kada su detonacije prestale", rekao je glasnogovornik. Zračna opasnost trajala je 40-ak minuta.

Južnokorejska agencija Yonhap javila je ranije da se u blizini otoka čula topnička vatra. Otok se nalazi u neposrednoj blizini sporne morske granice između dviju Koreja, zapadno od poluotoka.(hina/metro-portal)

28.11.2010. 09:05:41
http://metro-portal.hr/vojne-vjezbe-udruzile-j-koreju-i-sad-s-koreja-uzvratila-napadom/51875/