Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2011. 19:53:00
NEIZVJESTAN ISHOD

Vojna akcija u Libiji mogla bi završiti pat-pozicijom

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera vojske SAD-a, za program postaje CBS "Face the Nation" rekao je da zračna misija u Libiji ima jasan i ograničen cilj

PZO libijskih snaga
PZO libijskih snaga (YouTube)

Najviši časnik vojske SAD-a u nedjelju je priznao da bi zona zabrane letenja nad Libijom mogla okončati pat-pozicijom sa snagama Moamera Gadafija iako su zrakoplovi zapadnih zemalja zaustavili protupobunjeničku ofenzivu u Bengaziju, javlja Hina.

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera vojske SAD-a, za program postaje CBS "Face the Nation" rekao je da zračna misija u Libiji ima jasan i ograničen cilj.

No Mullen je rekao i da je konačan ishod vojne akcije u Libiji "vrlo neizvjestan". Upitan može li intervencija završiti pat-pozicijom Mullen je odgovorio: "Ne smislim da je na meni da na to odgovorim. Jasno, priznajem da je i to moguće". "Vrlo je neizvjesno kako će ovo završiti", dodao je.

Čelnici Arapske lige nisu htjeli zračne napade

Čelnik Arapske lige u nedjelju je rekao da Arapi, kada su pozvali na uspostavu zone zabrane leta nad LIbijom, nisu htjeli zračne udare zapadnih sila u kojima stradaju civili.

U izjavi koju je prenijela službena egipatskla novinska agencija glavni tajnik Arapske lige Amr Musa je također rekao da je pozvao na održavanje izvanrednog sastanka Arapske lige kako bi se raspravilo stanje u arapskom svijetu a posebice u Libiji. "Ono što se događa u Libiji razlikuje se od nametanja zone zabrane leta, a ono što mi želimo je zaštita civila a ne bombardiranje još više civila", rekao je.

Libijska vlada naoružava civile

Libijska vlada počela je dijeliti oružje civilima i za nekoliko sati će oružje primiti više od milijun muškaraca i žena, javila je u nedjelju državna agencija Jana. Izvori u libijskom ministarstvu obrane, prenosi Jana, "očekuju da će raspodjela oružja za više od milijun ljudi biti okončana za nekoliko sati".

Reuters javlja da su snage odane pukovniku Moameru Gadafiju tenkovima ušle u središte grada Misrata koji je pod kontrolom pobunjenika. Stanovnici javljaju da je poginulo nekoliko ljudi, a da opasnost predstavljaju i snajperisti raspoređeni po krovovima. "Ljudima je sve teže izvući se iz grada", javio je telefonom jedan stanovnik.

Također je kazao da su luku okružili brzi čamci koji sprječavaju dostavu pomoći gradu. Glasnogovornik pobunjenika je potvrdio da se u Misrati vode borbe i da su Gadafijevi tenkovi u središtu grada. Kazao je da žrtava ima toliko da ih ne mogu prebrojiti.

Rusija prigovara zbog 'neselektivnih' napada

Rusija je u nedjelju pozvala međunarodnu koaliciju da prekine "neselektivnu" uporabu sile koja uzrokuje stradanja civila u Libiji, rekao je glasnogovornik ruske diplomacije Aleksandar Lukačevič u priopćenju.

"U okviru zračnih udara na Libiju, meta napada bili su i ciljevi nevojne naravi", ističe se u priopćenju. Kao posljedica toga "poginulo je 48 civila, a više od 150 je ranjeno", dodaje isti izvor. Zato "pozivamo zainteresirane zemlje da prekinu neselektivnu uporabu sile", dodaje se u priopćenju. Rusija je u subotu izrazila žaljenje zbog strane vojne intervencije na temelju UN-ove rezolucije 1973 kojom se dopušta primjena sile radi zaštite libijskih civila od napada režima pukovnika Moamera Gadafija.

20.03.2011. 19:53:00
http://metro-portal.hr/vojna-akcija-u-libiji-mogla-bi-zavrsiti-pat-pozicijom/56742/