Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2009. 19:42:26
PROFESORI UZ STUDENTE

Vodstvo Filozofskog fakulteta i dalje podržava studente

Poziv Rektorskog zbora samo je prijedlog i nije obvezujući za fakultet, rekao je dekan.

(Dragan Matić, CROPIX)

Vijeće zagrebačkog Filozofskog fakulteta danas je ponovno podržalo ciljeve i metode studenata prosvjednika koji deseti dan blokiraju nastavu, unatoč sinoćnjem pozivu Rektorskog zbora da se nastava na svim fakultetima danas uspostavi.

Svoju današnju odluku obrazložilo je time što se u međuvremenu ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja, niti Vlada nisu primjereno očitovali o studentskim zahtjevima, rekao je novinarima dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković nakon šestosatne sjednice fakultetskog vijeća na kojoj se tražio izlaz iz nastale situacije. Zbog toga, dodao je, fakultetsko vijeće ne može inzistirati na ponovnoj uspostavi cjelovitog nastavnog procesa.

Sinoćnji poziv Rektorskog zbora da se odmah počne s nastavom samo je prijedlog i nije obvezujući za fakultet, rekao je dekan. Konačnu odluku donosi Senat Sveučilišta koji će se sutra tek sastati, rekao je dodavši kako će se o toj odluci zatim morati očitovati fakultetsko vijeće.

Istaknuo je i kako su predstavnici Vijeća Filozofskog fakulteta spremni aktivno sudjelovati u pripremi zakonskog prijedloga kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje obrazovanja na svim razinama, zaključno s poslijediplomskim studijem.

Za današnju studentsku izjavu da je na plenumu rekao kako će "policija samo preko njega mrtvoga ući na fakultet", kaže da je izvađena iz konteksta, odnosno da je u žargonu htio reći kako nema nikakvih naznaka represije. Dodao je i kako fakultetsko vijeće osuđuje sve oblike pritisaka na akademsku zajednicu.

O tome do kada će trajati blokada nastave rekao je da ne može govoriti jer o tome odlučuju studenti.

Maratonska sjednica Fakultetskog vijeća večeras je nastavljena idućom točkom dnevnog reda - izborom novog dekana, kojemu će mandat početi teći 1. listopada ove godine. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 19:42:26
http://metro-portal.hr/vodstvo-filozofskog-fakulteta-i-dalje-podrzava-studente/17157/