Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2010. 15:23:00
NAPOKON

Vodostaji hrvatskih rijeka su u padu, stanje se normalizira

Opada vodostaj Neretve, očekuje se normalizacija stanja na kosinjskom području, a u padu je i Kupa sa svim pritokama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Popović/Cropix)

Iz Hrvatskih voda izvještavaju da je tijekom protekle noći vodostaj Like na vodomjeru Selište ostao isti, danas se ne očekuju veće promjene, a idućih dana očekuje se lagani pad vodostaja i povlačenje vode budući da vremenske prognoze ne predviđaju idućih dana nove količine oborina.

Lokalne prometnice u Gornjem i Donjem Kosinju, te mjestima Rudinka, Bakovac i Sv. Ivan i dalje su poplavljene te se komunikacija odvija čamcima. Na tom se području i dalje provode mjere izvanrednog stanja obrane od poplava.

Iz Hrvatskih voda navode i kako je tijekom noći, od 18 sati, vodostaj rijeke Gacke na vodomjerima u padu, a i dalje se provode mjere redovne obrane od poplava, ističu u Hrvatskom vodama.

Normalizira se stanje na Neretvi

Iz Hrvatskih voda izvještavaju i da vodostaj Neretve kod Metkovića i Opuzena opada pa se stanje postupno normalizira.

U Metkoviću na desnoj obali Neretve u proteklih je šest dana u 70 posto kuća ušla voda. Na području Komina voda je ušla u 40 kuća, u Šarić Strugi i Rogotinu poplavljeno je desetak kuća, a u općini Kuli Norinskoj voda je ušla u 40 kuća.

Poplavljeno područje danas je obišao i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Karlo Đurašić. Najavio je da bi u lipnju ove godine trebala početi gradnja nasipa na lijevoj obali Neretve u Metkoviću, čija je vrijednost 60 milijuna kuna, za što je novac osiguran u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Projekt bi trebao biti završen za dvije godine.

Pad vodostaja Kupe s pritokama

U Hrvatskim vodama predviđaju daljnji pad vodostaja rijeke Kupe s pritokama, kao i rijeke Une. Vodostaji rijeke Save od vodomjera Jesenice do vodomjera Sava Crnac bit će u blagom opadanju, dok će nizvodno biti i dalje u laganom porastu ili stagnaciji.

Vodostaji na vodomjeru Šašna Greda, vezano uz visinu vodostaja retencije Lonjsko Polje bit će u blagom porastu, kao i vodostaji u retenciji Mokro Polje vezano na vodomjer Plesmo i Bročice, ističe zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva Save Zoran Čavlović.

Una se počela povlačiti s državne ceste kod Hrvatske Kostajnice te s državne ceste Hrvatska Kostajnica-Dvor na izlazu iz Unčana prema Dvoru.

Rijeka Glina povlači se sa ceste u naselju Skela, a rijeka Buzeta se povlači s lokalne ceste u naselju Balinac. Rijeka Radonja, pritoka Korane se povukla, kao i rijeka Korana kod naselja Tušilović. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 15:23:00
http://metro-portal.hr/vodostaji-hrvatskih-rijeka-su-u-padu-stanje-se-normalizira/30519/