Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 21:16:21
REDOVNE MJERE

Vodostaj Bosuta pao za dva centimetra

Stanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji se stabilizira, sva je voda u koritu velikog zapadnog lateralnog kanala i više se ne prelijeva

Bosut poplava
Bosut poplava (Damir Glibušić/Cropix)

Redovne mjere obrane od poplave u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje su na snazi, vode su i dalje visoke no stanje se stabilizira, rekao je šef vinkovačke ispostave "Hrvatskih voda" Josip Kuterovac, dodavši da je vodostaj Bosuta tijekom današnjega dana pao za dva centimetra.

Razina vode u velikom zapadnom lateralnom kanalu spustio se na razinu od 364 i sada je sva voda u koritu kanala i više se ne prelijeva. Taj kanal s đakovačkog područja odvodi vode u Savu no još dopodne, kao i ranijih dana, dijelom se prelijevao u "Kaznicu" koja je punila vode rijeke Biđ, a ta rijeka rijeku Bosut.

"Vode Bosuta i dalje su visoke, no rijeka prima manje količine vode nego ranije", rekao je Kuterovac.

"Vode Vojvodine" i dalje crpe vodu iz Bosuta u Savu kod mjesta Bosut u Republici Srbiji. Prema Kuterovcu, na tamošnjoj crpnoj stanici obavljeni su tehnički zahvati kako bi mogla proraditi punim kapacitetom od 30 kubika vode u sekundi umjesto 20 kubika koliko je do sada crpljeno iz Bosuta u Savu.

"Ovo će dodatno pomoći snižavanju vodostaja Bosuta na vinkovačkom području", rekao je Kuterovac no i istaknuo da se značajniji pad vodostaja još ne očekuje jer golema količina vode od kiša i izlivenih vodotoka "...jednostavno mora oteći". Timovi i dalje kontroliraju jedan kilometar duge zečje nasipe u Kozarčevoj i Lovretićevoj ulici u Vinkovcima koje su ugrožene izlijevanjem Bosuta.

U Babinoj Gredi zbog izlijevanja rijeke Berave stanje je najteže, voda stagnira jer se ta rijeka ulijeva u Bosut koji je vodostajem viši pa je Berava pod usporom. Angažirane su dodatne crpke, kuće u dijelu sela "Sajmište" još su u vodi, potvrdio je Kuterovac. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 21:16:21
http://metro-portal.hr/vodostaj-bosuta-pao-za-dva-centimetra/41706/