Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2012. 22:16:26
POTENCIJALNI SPAS

Vodič za ublažavanje PMS-a

Vjerovale ili ne, ali postoji lijek koji će 'one dane u mjesecu' učinit podnošljivijima

Fotografija vijesti

"Oni dani u mjesecu" znaju biti ekstremno problematični kako za vas tako i za vaše bližnje, pogotovo muškarce koji ne mogu ni zamisliti kroz što prolazite, što je apsolutno razumljivo jer u vašem tijelu dolazi do pravog vatrometa hormona.

Taj hormonalni disbalans je direktno odgovoran za predmenstrualni sindrom, ili popularno PMS, koji je prava gnjavaža. Osjećate se napuhnuto, svadljivo, a zbog iznenadnih promjena raspoloženja jedan čast ste euforične, a drugi depresivne. No, ako mislile da ste zbog PMS-a osuđene na desetodnevnu torturu, odnosno dok ne stigne mjesečnica, uvjeravamo vas da postoji lijek, a to je pravilna prehrana u točno određeno vrijeme.

Ako vam je dosta PMS-a probajte pratiti ovaj mjesečni raspored, a pošto je riječ o apsolutno prirodnim namirnicama nemate što izgubiti, naravno osim simptoma predmenstrualnog sindroma, piše Cosmopolitan.

Od 1 do 5 dana - Trenutno ste vrlo emocionalno osjetljive, a hrana bogata magnezijem (špinat i integralne žitarice), te sa omega-3 nezasićenim masnim kiselinama (losos, sardine ili orasi) pomoći će vam da se opustite.

Od 6 do 13 dana - Pojačano lučenje hormona štiti vas od stresa, a takvo opušteno stanje uma vam omogućava da se lakše prisilite da jedete zdraviju hranu. Ovaj period mjeseca je idealan da se bacite na vitaminske bombe - voće i povrće.

Od 14 do 17 dana - Koncentracija hormona u vašem tijelu raste iz dana u dan i skoro je na samom vrhuncu, a zbog toga su vam osjetila osjetljivija. Zašto ne bi pozitivno iskoristili tu nuspojavu i nagradili nepce? Slobodno navalite na gurmanske specijalitete poput sireva, tartufa,  šakmpi, jastoga, dagnji, govedine i kvalitetnog vina - naravno, ovo su samo primjeri općeprihvaćenih luksuznih jela koja nisu za svaki džep, poanta je da uživate u jelima koja volite.

Od 18 do 23 dana - Kada se progesteron nađe na vrhuncu probava se usporava. Kako bi kontrirali ovom simptomu potrebno je u prehranu ubaciti što više integralnih žitarica, poput smeđe riže ili ječma, i povrća. Te namirnice su bogate cjelovitim vlaknima koje pomažu kod zatvora.

Od 24 do 28 dana - PMS je stigao i kod vas se budi želja za hranom koja će vam pružiti utjehu, a to su najčešće razno razne slastice, od kolača i keksa do kolača i sladoleda. Istraživanja su pokazala da žene u ovom periodu konzumiraju oko 75 posto više mliječnih proizvoda, oko 60 posto više ugljikohidrata i 25 posto više šećera od sretnica koje nemaju problema s PMS-om. Stoga je vrlo važno da pravilno kombinirate bjelančevine i ugljikohidrate kako bi šećer u krvi ostao stabilan. Sladoled je namirnica koja zadovoljava sve kriterije, no nemojte pretjerivati.

30.03.2012. 22:16:26
http://metro-portal.hr/vodic-za-ublazavanje-pms-a/69610/