Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2012. 21:45:00
LJETO U GRADU

Vodič za preživljavanje vrućina na gradskom asfaltu

Iako će većina paliti klima uređaje gdje god stignu, liječnici upozoravaju kako to može narušiti zdravlje. Ipak, postoji mnogo drugih načina da uspješno prebrodite visoke temperature

Fotografija vijesti

Nakon nekoliko dana (za ovo doba godine) relativno niskih temperatura i prolaznog osvježenja, druga polovica tjedna ponovno nam donosi prave ljetne temperature zbog kojih će mnogi koji nisu u mogućnosti osvježenje potražiti na kakvoj plaži pokušavati učiniti sve što je u njihovoj moći da se rashlade. I dok će većina paliti klima uređaje gdje god stignu, liječnici upozoravaju kako to može dugoročno narušiti zdravlje. Ipak, postoji mnogo načina da za uspješno nošenje s visokim temperaturama koji neće narušiti vaše zdravlje, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

1. Planirajte unaprijed

Ukoliko znate da morate obaviti nekoliko stvari po gradu, raspored složite tako da ih napravite što je efikasnije moguće, bez nepotrebnih šetnji ili vožnji, i to obavezno do deset sati ujutro. Sve ono što ne stignete napraviti obavite sutradan ili, ako je to moguće, iza šest popodne. Izbjegavajte izlazak na sunce sredinom dana ako je ikako moguće.

2. Pomno birajte odjeću

Činjenica da je bijela trendy ljetna boja nije nimalo slučajna. Lagana i prozračna odjeća svijetlih boja pomoći će da se toplina ne zadržava u vašem tijelu. Ima li bolje isprike da se počastite novom haljinom?

3. Pijte puno tekućine

Voda je daleko najbolje i najučinkovitije piće za borbu protiv žeđi i dehidracije za vrijeme vrućih ljetnih dana. Unatoč tomu što pijuckanje kakvog hladnog koktela na nekoj terasi djeluje primamljivo, alkohol i kofein snažno će dehidrirati vaše tijelo za vrijeme visokih temperatura. Nosite bočicu vode sa sobom gdje god idete i ne zaboravite ju redovito puniti. Čekate li da vas uhvati osjećaj žeđi, to znači da ste već dehidrirali.

4. Prekuhali ste? Maknite se od vrućine

Zvuči kao otkrivanje tople vode, ali veliki broj ljudi kolabira svakog ljeta zato što ne slijede ovaj savjet. Čim osjetite mučninu ili slabost zbog temperature u nekoj prostoriji, odmah se maknite na hladnije mjesto i ako je to moguće, osvježite lice, vrat i ruke vodom. Naravno, ne zaboravite na savjet iz prethodne točke.

5. Dosadila vam je voda? Jedite lubenicu

Lubenica u sebi sadrži iznimno visok postotak vode, zbog čega je hladna lubenica idealno ljetno osvježenje. Ipak, budući da sadrži dosta šećera, ne možete njome potpuno zamijeniti pijenje obične vode.

6. Ne štedite na kremi za sunčanje

Kreme za sunčanje nisu rezervirane isključivo za plažu. Svakim izlaskom na sunce za vrijeme ljetnih dana riskirate crvenilo i opekline, čak i kroz odjeću, zbog čega je nanošenje kreme na kritična mjesta (ramena, lice, vrat, ruke) i više nego preporučljivo.

7. Oprezno s lijekovima

Neki antihistaminici i antidepresivi mogu značajno povećati rizik od toplotnog udara, budući da onemogućavaju tijelo da se znoji u dovoljnoj količini. Isto tako, neki antibiotici povećavaju opasnost od sunčevih opeklina. Pijete li nešto od toga, obavezno se posavjetujte s liječnikom.

26.06.2012. 21:45:00
http://metro-portal.hr/vodic-za-prezivljavanje-vrucina-na-gradskom-asfaltu/72216/