Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 13:48:41
ELEMENTARNA NEPOGODA

Vodeni val širi se i na sjever Poljske

Stanje je i dalje najteže u središnjoj Poljskoj, ali poplave prijete i sjeveru zemlje na Baltičkoj obali gdje se ojačavaju brane

Poljska poplava
Poljska poplava (Youtube)

Vodeni val nabujale rijeke Visle putuje na sjever i dosegao je Pomorje (Pomeraniju) na Baltičkoj obali tako da sjeverni dijelovi Poljske ojačavaju brane pred poplavama koje su prije devet dana pogodile tu zemlju, do sada odnijele 15 života i pričinile štetu procijenjenu na 2,43 milijardi eura.

Vatrogasci i policija cijelu su noć na utorak u gradu Tczew na sjeveru Poljske pripremali brane, a 11 osoba evakuirano je iz obližnjega grada Gniew jer je brana na jednome mjestu popustila.

Spasilački napori nastavljaju se u središnjoj Poljskoj. Stanje je napose teško u selu Dobrzykow gdje bi, ako brana popusti, poplave ugrozile 25 općina. Evakuacija 4.000 stanovnika nastavlja se iz gradova Slubice i Gabin jer je brana popustila u ponedjeljak, a oko 400 ljudi evakuirano je u ponedjeljak noću iz grada Plock.

Razina vode pala je u Varšavi na 7,18 metara pošto je kasno u subotu dosegla 7,7 metara.

U ponedjeljak je pronađeno tijelo 67-godišnjeg muškarca u rijeci Koszarow na jugu za kojeg su vlasti objavile da je 15. žrtva poplava.

Svi stanovnici pogođeni poplavom primit će pomoć, rekao je premijer Donald Tusk te izvijestio da bi štete izazvane poplavama koje su počele prije devet dana mogle premašiti 10 milijardi zlota (2,43 milijardi eura).

Francuska agencija AFP prenosi izjavu ministra unutarnjih poslova Jerzyja Millera da su dabrovi "najveći neprijatelji brana" jer "žive duž brana na rijeci Visli i uvelike pridonose pogoršanju stanja". U Poljskoj živi 50.000 dabrova i djelomice su zaštićeni, a nakon poplava su lokalne vlasti povećale kvote za njihov izlov. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 13:48:41
http://metro-portal.hr/vodeni-val-siri-se-i-na-sjever-poljske/40872/