Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2012. 12:07:00
SPEKTAKL BEZ PREMCA

Vodeći svjetski umjetnici izvest će Orašara u Lisinskom

Glavni akteri su vodeći svjetski umjetnici iz St. Petersburga te baletnog ansambla Ufa State Ballet Theater

Raskošni balet Orašar
Raskošni balet Orašar (Arhiva)

St. Petersburg Ballet kombinira tradiciju i duh petrogradskog baleta. Ono što ovaj balet čini drugačijim su visoka elegancija i gracioznost. Dubinom, dramatičnošću i plesnim duhom osvajaju brojna priznanja i nagrade po cijelom svijetu.

U Zagrebu, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 6.11.2012., St. Petersburg Ballet izvest će raskošnu baletnu predstavu Orašar.

Glavni akteri su vodeći svjetski umjetnici iz St. Petersburga te baletnog ansambla Ufa State Ballet Theater. Odnos između Ufe i St. Petersburga (Petrograda) je više nego simboličan: Ufa, jedno on najcjenjenijih ruskih kazališta je začetnik petrogradske baletne tradicije, a i ponosi se Rudolfom Nurejevom, briljantnim plesačem XX. stoljeća koji je neodvojivo povezano s povijesti kazališta. Nurejev je upravo u Ufi otkrio svoju ljubav prema baletu, te se nakon godine studija započeo svoju kazališni karijeru. Proslavio se u kazalištu Kirov u St. Petersburgu, a danas je jedan od svjetski najslavnijih plesača. Plesačima je čast nastupati na pozornici na kojoj je „Plesni Genije" napravio svoje prve korake prema međunarodnom priznanju.

Još od 1993. godine, predsjednik je izvanredni koreograf Yuri Grigorovich - autor koreografije za Labuđe jezero i Orašara. Grigorovich je inspirirao kazalište, inicirao novi kreativni uspon i doveo ruski balet na svjetske pozornice. Baletni ansambl vodi umjetnički direktor Teregulov Shamil koji koji se može pohvaliti kako je radio s najslavnijim plesačima današnjice kao što su Roman Rikin i Natalia Sologub. Scenografiju potpisuje veliki kazališni umjetnik Simon Virsaladze, autor kostima i krajolika najbolje produkcije Marijinskoga i Boljšoj teatra.

Plesači koji nastupaju u predstavi Orašar su poznata imena u svjetskom baletnom miljeu: Gulsina Mavlyukasova, Guzel Suleymanova, Elena Fomina, Rimma Zakirova, Irina Sapozhnikova, Valeria Isaeva, Ildar Manyapov, Dmitry Marasanov, Ilnur Gaifullin, Andrei Brintsev. Riječ je plesačima koji su izgradili potpunu tradicionalnu koreografiju i tehniku te naravno, estetsku dramatičnost ruskog baleta.

 

Ulaznice za baletnu izvedbu Orašara - čarobnu i bajkovitu večer u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog su u prodaji na blagajni KD Lisinski te na www.lisinski.hr .

Cijene su sljedeće:
Kategorija 1 --------- 290 kn

Kategorija 2 --------- 260 kn

Kategorija 3 --------- 230 kn

 

 

...ako želite doživjeti Orašar u punoj raskoši, ne morate tražiti dalje. Na nekoliko sati, pozornica se pretvori u viktorijanski salon sa svjetlucavim stablima, bombonima i olovnim vojnicima, zatim vas oduševe snježna šuma i čarobni efekti koji stvaraju odličnu atmosferu." New York Times, USA

 

Izuzetno! Intenzivno! Elegantno! Emocionalno!" Atlanta Tribune, USA

07.09.2012. 12:07:00
http://metro-portal.hr/vodeci-svjetski-umjetnici-izvest-ce-orasara-u-lisinskom/73768/