Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2011. 13:05:00
KOLIKO VODE PIJETE?

Voda utječe na naše raspoloženje

Manjak vode u organizmu može izazvati ljutnju, depresiju, zbunjenost, napetost i umor

Pitka voda
Pitka voda (Deviantart)

Vodu je potrebno piti kako bismo mogli optimalno fizički funkcionirati, ali istraživanje eksperata sa Sveučilišta Tufts provedeno 2009. godine pokazuje da je adekvatna konzumacija vode također bitna radi našeg raspoloženja. Istraživanje je obuhvatilo 31 kandidata (muškaraca i žena studentske dobi, aktivnih sportaša). Svi sudionici su izvodili 60 do 75 minuta aerobnih aktivnosti dok su bili lagano dehidrirani. Svi su prijavili da su umorniji, depresivniji, zbunjeniji, napetiji ili ljući nego što je bio slučaj s kontrolnom skupinom koja je obavljala slične aktivnosti.

Istraživači su istovremeno analizirali djelovanje dehidriranosti na kognitivne sposobnosti sportaša. Otkriveni su određeni negativni utjecaji na kognitivnost, ali je poveznica dehidriranosti i promjene raspoloženja bila znatno jača. Istraživači su u obzir uzimali razinu dehidriranosti (gubitak vode od 1 do 2 posto) u usporedbi s blagom dehidracijom koju doživljava većina ljudi svakodnevno zbog premale konzumacije vode. I koliko bismo vode onda trebali piti dnevno? Količina ovisi o brojnim varijablama poput težine, razine tjelesne aktivnosti pa sve do vremenskih uvjeta. Opće preporučljiva količina je osam do devet čaša na dan. Prema riječima Kristen E. D'Anchi, jedne od glavnih istraživača s Tuftsa, „osam čaša od po dva decilitra na dan nije nikada nikome naštetilo".

Drugi opći pokazatelj toga jeste li dehidrirali je količina i boja urina; ako proizvodite oko 14 decilitara bezbojnog ili svijetlo žućkastog urina na dan (dakle, nije koncentriran ni taman), to znači da pijete dovoljno vode. Nemojte čekati da ožednite. Kad osjetite žeđ, to znači da ste već lagano dehidrirali. Međutim, kao iu svemu potrebno je da budete oprezni. Vjerovali ili ne, moguće je popiti previše vode što vodi do trovanja vodom i na kraju smrti. Vodite se zdravim razumom - nemojte piti manje, ali ni više od preporučenih osam do devet čaša vode na dan.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Percepcijske i motoričke vještine (Perceptual and Motor Skills)

15.05.2011. 13:05:00
http://metro-portal.hr/voda-utjece-na-nase-raspolozenje/58868/