Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2013. 05:44:00
SHIT!

Voda postaje sve češći uzrok sukoba u svijetu

U izvješću se ističe da je potreba za vodom sve veća jer je broj stanovnika sada već veći od sedam milijardi

Voda postaje uzrok rata
Voda postaje uzrok rata (FreeDigitalPhotos)

Oko 145 zemalja dijeli riječne bazene sa susjednim zemljama te je nužno promicanje suradnje na području vodenih resursa, posebice imajući u vidu da sve češće poplave i valovi vrućina ugrožavaju vodotoke. Ohrabruje stoga podatak da su Brazil, Paragvaj, Urugvaj i Argentina potpisale sporazum o suradnji kako bi se spriječili sukobi oko podučja Guarani Aquifer, koje se proteže na više od milijun četvornih kilometara.

'U posljednjih pet desetljeća, definicija sigurnosti se odmaknula od vojnih rizika i sukoba', tvrdi Michel Jarraud, dužnosnik UN-a zadužen za pitanje vode i voditelj Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Oko 185.000 Somalijaca je 2011. pobjeglo u susjedne zemlje zbog nestašice hrane i vode uzrokovane teškom sušom, dok su u Južnom Sudanu 2012. cijele zajednice bile prisiljene napustiti svoja boravišta jer im je zbog vojnih sukoba voda bila nedostupna.

U izvješću se ističe da je potreba za vodom sve veća jer je broj stanovnika sada već veći od sedam milijardi, a do 2050. će narasti na devet milijardi. Tu je i štetan utjecaj klimatskih promjena na vodu, dodaje se u izvješću. U poplavama u Pakistanu je 2010. pogonulo oko 2.000 ljudi, a suše u SAD-u i Rusiji su uništile usjeve, zbog čega su porasle cijene hrane u cijelom svijetu.

23.03.2013. 05:44:00
http://metro-portal.hr/voda-postaje-sve-cesci-uzrok-sukoba-u-svijetu/77200/