Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2009. 17:49:30
MAHMUD ABAS:

Voda ne može čekati mirovni sporazum

Na Svjetskom forumu o vodi poziv za žurnim rješenjem pitanje vode na palestinskim područjima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u četvrtak u Istanbulu, u poruci pročitanoj na Svjetskome forumu o vodi, da se žurno riješi pitanje vode na palestinskim područjima, naglasivši da ono ne može čekati zaključenje mirovnog sporazuma.

"Palestinci ne smiju pod prisilom čekati dok se zaključi mirovni sporazum pa da im se tek onda dopusti uporaba izvora vode na koju imaju zakonito pravo", poručio je Abas u pismu što ga je pročitao palestinski izaslanik na tome skupu.

Izrael ne može nastaviti "jednostrano nadzirati" izvore vode, ocijenio je Abas u pismu.

Jedan Palestinac potroši četiri puta manje vode od Izraelca, a razlog tomu nije različit životni stil dvaju naroda, jer "kad je riječ o vodi, sva ljudska bića imaju jednake potrebe, već je razlog u nejednakoj raspodjeli" vode, poručio je Abas.

Kad dobiju svoju državu, Palestinci će potpisati Konvenciju UN-a o prekograničnoj vodi, rekao je palestinski predstavnik.

Taj dokument Ujedinjenih naroda iz 1997., koji još nije stupio na snagu, predviđa svim državama pravo na iskorištavanje međunarodnih vodnih tokova na "pravičan i štedljiv" način.

Da bi dokument stupio na snagu, treba ga potvrditi 35 država , no dosad ih je to učinilo samo 16. (hina/metro-portal)

19.03.2009. 17:49:30
http://metro-portal.hr/voda-ne-moze-cekati-mirovni-sporazum/15825/