Metro-portal.hr

objavljeno 06.07.2011. 13:22:00
POZITIVNO IZVJEŠĆE

Voda Jadranskog mora izvrsne kakvoće, slobodno se kupajte

Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 27. lipnja do 2. srpnja u kojem je obavljeno ispitivanje mora na 671 točki

Plaža na Jadranu
Plaža na Jadranu (Ivo Ravlić/CROPIX)

Četvrto ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama Jadrana pokazalo je da je more izvrsne kakvoće za kupanje, a ni na jednoj od lokacija more nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a prenosi Hina.

Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 27. lipnja do 2. srpnja u kojem je obavljeno ispitivanje mora na 671 točki. Na 654 točke (97,5 posto) more je bilo izvrsne kakvoće, na 15 dobre, a na dvije točke ocijenjeno je zadovoljavajućim za kupanje, pokazuju rezultati. Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene niti na jednoj točki ispitivanja, te shodno tome more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, stoji u priopćenju.

Da je more na plažama hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće, ističe ministarstvo, pokazuje i "Izvješće o kakvoći vode za kupanje u 2010. godini" koje je izradila Europska agencija za okoliš u suradnji s Europskom komisijom, Općom upravom za okoliš.

Izvješće obuhvaća ispitivanje kakvoće na preko 22 tisuće točaka u svih 27 država članica Europske unije, te u Hrvatskoj, Švicarskoj i Crnoj Gori, od čega je njih 70 posto bilo na morskim plažama, a 30 posto na obalama kopnenih voda.

Izvrsna kakvoća mora, zabilježena na čak 97,3 posto točaka ispitivanja, Hrvatsku svrstava na drugo mjesto odmah iza Cipra sa 100 posto čistih uzoraka, a ispred Malte, Grčke i Irske u kojima je voda bila odgovarajuća za kupanje na preko 90 posto točaka, navodi Ministarstvo.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, prilagođenoj međunarodnim normama i pravnoj stečevini Europske unije, Program ispitivanja kakvoće mora na plažama u Republici Hrvatskoj provodi se od sredine svibnja do kraja rujna, svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

06.07.2011. 13:22:00
http://metro-portal.hr/voda-jadranskog-mora-izvrsne-kakvoce-slobodno-se-kupajte/61003/