Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2011. 00:02:00
ZA SVAKI SLUČAJ

Pijenje više vode smanjuje rizik od dijabetesa?

Novo istraživanje upućuje na zaključak da ako pijete manje od dvije čaše vode na dan, povećavate vjerojatnost obolijevanja od dijabetesa

Pijenje vode smanjuje rizik od dijabetesa?
Pijenje vode smanjuje rizik od dijabetesa? (Shutterstock)

Odrasle osobe koje su pile samo pola litre vode dnevno imale su veće razine šećera u krvi koje se već smatraju pre-dijabetičkim stanjem, od osoba koje su pile više vode. Studija doduše ne dokazuje da pijenje vode neposredno utjeće na smanjenje vjerojatnosti obolijevanja. Ipak Lise Bankir iz francuske organizacije INSERM kaže da se veza između unosa vode i dijabetesa postoji, bez obzira na manjak dokaza. 

Naime, devetogodišnje istraživanje francuskog instituta u kome su obavljena istraživanja na 3.615 ljudi u kojem je 19 posto ispitanika pilo manje od pola litre vode, dok su ostali pili više od litre na dan. 

Tijekom devet godina od početka studije, povećani šećer u krvi imalo je njih 565, a 202 njih razvilo je dijabetes tipa 2, među kojima je polovina slučajeva bila onih koji su pili manje vode.

Autorica istraživanja je kazala da su istraživači uračunali i težinu ispitanika, njihove životne navike - je li puše ili piju, ali to nije pomoglo u otkrivanju uzroka.

"Hormon vazopresin (ADH) je možda karika koja nam nedostaje u razumijevanju odnosa šećera u krvi i vode u organizmu, jer taj antidiuretski hormon pomaže regulaciju zadržavanja vode u tijelu", kaže Bankir i objašnjava da se, ako je osoba dehidrirana, razina vazopresina povećava te bubrezi čuvaju vodu i tako je povećan nivo vazopresina indikator za šećernu bolest. 

06.11.2011. 00:02:00
http://metro-portal.hr/voda-dijabetes/65089/