Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2011. 17:50:00
A NIJE BILO OD JABUKE?

Voćni sokovi nisu zamjena za pravo voće

Nemojte se dati zavarati raznim reklamama koje tvrde kako su sokovi puni zdravih namirnica. Glavni sastojak je i dalje šećer.

Samo svježe iscjeđeni sok iz voća može biti zdrav
Samo svježe iscjeđeni sok iz voća može biti zdrav (Shutterstock)

Voćni sokovi sadrže previše šećera i nikako se ne bi smjeli ubrajati u „5 zdravih namirnica dnevno" koje preporučaju nutricionisti.

Silne reklame koje nam govore kako je voćni sok zdrav i zamjena za voće samo nam uvaljuju zalađene napitke pod parolom zdravog. Količina šećera koja se krije u takvom napitku šokirala bi većinu roditelja. 

Znanstvenici Sveučilišta Bangor u Sjevernom Walesu došli su do zaključka kako su pretili i debeli ljudi otupili osjetljivost na pića, ali i ojačali podsvjesne veze za slatkim okusom.

Hans-Peter Kubis, voditelj tima znanstvenika, zahtjeva da se zašećereni sokovi odmah izbace s jelovnika zdrave prehrane jer su najbolji put uništenju zdravlja i dobre linije.

Konzumacija slatkih sokova, zbog količine šećera u sebi, dovela je do promjene okusnih pupoljaka i percepcije što je to zapravo slatko.

Kako okusni pupoljci odumiru, potrebno nam je sve više šećera da bismo hranu doživjeli „slatkom", a to vodi povećanju broja pretilih osoba kao i oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Ideja znanstvenika je uvesti porezi na šećer. Svaki proizvođač namirnica koje sadržavaju  šećer ili sladila morao bi odvojiti dio troškova za npr. liječenje pretilosti ili dijabetesa.

Ogroman broj reklama koje predstavljaju sokove kao dio programa prehrane „5 zdravih namirnica na dan", zapravo reklamiraju sokove prepune šećera, što nikako ne može biti dobro za tijelo, a kamoli zdravo.

Znanstvenici predlažu da se djeci daje samo voda ili vrlo ograničene količine soka kako bi im se što više očuvali okusni pupoljci.

Istina je da pupoljci ne odumiru samo kod pretilih ljudi.

U istraživanju kojeg su ovi znanstvenici proveli, inicijalno je pokazano kako su pretile osobe smatrale sok manje slađim nego osobe normalne težine, no i kod njih su osjetila vrlo brzo „otupjela". Nakon samo 4 tjedna pijenja zaslađenih sokova, osobe normalne težine imale su jednaku potrebu kao i pretile osobe za sve većom količinom slatkog kako bi doživljaj punog okusa ostao isti.

10.06.2011. 17:50:00
http://metro-portal.hr/vocni-sokovi-nisu-zamjena-za-pravo-voce/59968/