Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2021. 15:01:00
STVARNO?

Voće popodne? Loša ideja...

Voće bi trebalo konzumirati u određeno doba dana da biste unijeli sve korisne tvari i iskoristili sve zdravstvene prednosti koje nudi

Da... ali ne poslije 16 sati!
Da... ali ne poslije 16 sati! (Arhiva)

Ayurveda je stara indijska medicina koja, i dan danas, ima velik utjecaj na život mnogih ljudi. Tako, recimo, jedenje voća navečer može poremetiti raspored spavanja te poremetiti probavni proces.

Većina vrsta voća su jednostavni ugljikohidrati, odličan su izvor energije, a istovremeno povećavaju i razinu šećera u krvi. Ako voće jedete prije odlaska na spavanje, to može poremetiti vaš san zbog povećanja razine šećera u krvi.

Osim toga, nakon zalaska sunca naš metabolizam se usporava i teško probavlja ugljikohidrate. Dakle, bolje je ograničiti unos ugljikohidrata.

>> Metabolizam po ayurvedi >>

Voće je najbolje pojesti rano ujutro na prazan trbuh. Konzumacija zdrave hrane ujutro pomoći će učinkovitijoj apsorpciji hranjivih tvari i potaknut će metabolizam. Voće treba jesti i uz obrok ili uzeti neposredno nakon obroka. Potrebno je pričekati 3,5 do 4 sata nakon obroka ako želite pojesti voće.

Jednostavne ugljikohidrate najbolje je konzumirati ujutro te prije i poslije treninga, a masti i proteine najbolje je konzumirati nakon zalaska sunca.

>> Pronađite unutarnji mir uz ayurvedu >>

Voće bi trebalo jesti samo, a ne u paru s mliječnim proizvodima ili povrćem. Ako jedete voće u kombinaciji s povrćem ili mliječnim proizvodima, može doći do stavranja toksina u tijelu zbog nepravilne probave plodova i niske apsorpcije hranjivih tvari. Prisutnost toksina u tijelu može dovesti do bolesti i drugih zdravstvenih stanja.

>> Ayurvedska dijeta - osnove >>

Stoga, vjerujte starim Indijcima... znaju puno.

04.09.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/voce-popodne-losa-ideja/133951/