Metro-portal.hr

objavljeno 28.08.2020. 15:01:00
COOL

Voće i povrće za mršavljenje

Voće i povrće s visokom razinom ovih fitokemikalija pomaže u održavanju stabilne težine te tvrde da pola šalice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opće zdravstveno stanje

Što treba jesti?
Što treba jesti? (Arhiva)

Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama... može spriječiti debljanje i poboljšati opće zdravstveno stanje pojedinca, tvrde znanstvenici s Harvardskog sveučilišta i sa Sveučilišta East Anglia.

Flavonoidi su fitokemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvaćaju slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNK. 

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbiraju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tijela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri.

Uz sve dosad poznate blagotvorne učinke flavonoida na organizam, američki i britanski znanstvenici nedavno su ustanovili da voće i povrće s visokom razinom ovih fitokemikalija pomaže u održavanju stabilne težine te tvrde da pola šalice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opće zdravstveno stanje.

Studijom su obuhvatili podatke o 124,086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tijekom dvadesetčetverogodišnjeg razdoblja.

Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano s održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i s laganim gubitkom kilograma.

"Otprije znamo da većina ljudi s godinama dobiva na težini, a čak i u najmanjem postotku debljina može značajno utjecati na rizik od pojave visokoga krvnog tlaka, razvoja srčanih bolesti, raka ili dijabetesa, zbog čega pojedincima moramo pomoći u održavanju zdrave težine u njihovim srednjim godinama", kaže profesorica Aedin Cassidy s Medicinskog fakulteta Norwich pri Sveučilištu East Anglia.

"Svakodnevna konzumacija oko 80 grama hrane bogate flavonoidima pridonijela je održavanju odgovarajuće stabilne težine kod žena i kod muškaraca različite životne dobi", kazala je.

"Poznato je da prehrana bogata voćem i povrćem ima mnoge dobre strane za zdravlje", podsjetila je nutricionistica i glasnogovornica Britanske nutricionističke udruge, Helen Bond, dodavši da rezultati istraživanja pokazuju da su za to zaslužni flavonoidi. 

"Odnedavno znamo i da flavonoidi utječu na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju razinu masnoća koju organizam apsorbira iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utječu na smanjenje apetita", kaže voditeljica studije Monica Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.

Najviše flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakaku, kruškama, jabukama, citrusima poput naranača i grejpfruta, luku i paprikama.

28.08.2020. 15:01:00
http://metro-portal.hr/voce-i-povrce-za-mrsavljenje/127149/