Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2008. 00:00:23

Vlasnici psa Ria neće dobiti kaznu?

Stručnjaci se zalažu za uvođenje strožijih kazni i bolju inspekcijsku kontrolu opasnih pasmina

Stafordski terijer nasmrt je izgrizao Stipu Vučića iz Solina
Stafordski terijer nasmrt je izgrizao Stipu Vučića iz Solina

Nakon što je američki stafordski terijer Rio u Solinu usmrtio 76-godišnjeg Stipu Vučića koji mu je donio hranu, država bi po uzoru na nedavno izglasan francuski zakon uskoro mogla znatno postrožiti uvjete za držanje opasnih pasmina pasa, poput pit bulleva, stafordskih terijera, rotvajlera i mastifa, te povećati kazne za svako kršenje Pravilnika o opasnim psima.

Najavio je to jučer za Jutarnji list ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, ističući kako je i postojeći Pravilnik dobar, ali se ne primjenjuje.

Iskaz vlasniceVlasnici krvoločnog pit bula u iskazu policiji rekli su kako sa psom nisu imali nikakvih problema, te da se pas često igrao i s njihovom četverogodišnjom kćerkom. Protiv vlasnika pasa, doznaje se, neće biti podignut nikakvi kazneni ni prekršajni postupak. Pas je još na promatranju kod veterinara.

- Da li ćemo krenuti u izradu zakona o opasnim psima, ili ćemo pojačati provođenje postojećeg Pravilnika, vidjet ćemo nakon što porazgovaram s koalicijskim partnerima, a to će biti uskoro. Zasada je sigurno da ćemo pojačati inspekcijski nadzor vlasnika tih pasa i najvjerojatnije povećati kazne. Krajnje je vrijeme da zaštitimo ljude od pasa, ali i pse od nekih ljudi - rekao je Pankretić.

Damir Skok, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, tvrdi da bi uvođenjem zabrane o držanju opasnih pasmina samo procvalo sivo tržište. On, kao i glavni državni veterinarski inspektor Mate Brstilo, slažu se da bi puno učinkovitije bilo uvođenje strožijih kazni. Prema Zakonu o zaštiti životinja trenutačno maksimalna kazna za vlasnika psa koji je napao čovjeka iznosi 15.000 kuna. Takođe ističu, kako je potrebno pojačati inspekcijske kontrole postojećih uzgajivača i vlasnika tih pasmina pasa. Međutim Hrvatskoj nedostaje tih inspektora.   (METRO/EPEHA)

05.05.2008. 00:00:23
http://metro-portal.hr/vlasnici-psa-ria-nece-dobiti-kaznu/6693/