Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2011. 15:59:00
TEŠKE OPTUŽBE

Putin: Američka vojska glavni je krivac za Gadafijevu smrt

Rusija je i ranije oštro kritizirala vojnu operaciju NATO-a u Libiji koju je Putin nazvao križarskim ratom, budući da smatra kako je akcija izašla izvan okvira mandata Vijeća sigurnosti UN-a

Fotografija vijesti

Američke su specijalne vojne snage glavni krivac za smrt Moamera Gadafija, rekao je danas Vladimir Putin te nadodao da SAD u svojoj vanjskoj politici traži isključivo vazale, a ne partnere, prenosi Hina.

"Bespilotne letjelice, američke, napale su kolonu vozila (u kojoj je bio Gadafi). Zatim su radiovezom njihove specijalne snage, kojima ondje nije bilo mjesto, pozvale takozvanu oporbu i borce koji su bez presude i bez istrage pogubili (Gadafija)", rekao je Putin.

Rusija je i ranije oštro kritizirala vojnu operaciju NATO-a u Libiji koju je Putin nazvao križarskim ratom. Za Moskvu su NATO-ovi zračni napadi prelazili mandat rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji je odobrio zaštitu libijskih civila.

"Tvrdnja da su američke specijalne snage umiješane u smrt pukovnika Gadafija je smiješna", rekao je John Kirby, glasnogovornik američkog ministra obrane Leona Panette.

Rekao je da američkih vojnika na terenu nije bilo tijekom libijske operacije, već je SAD potporu pružao iz zraka i s mora.

Nakon Gadafijeva ubojstva 20. listopada ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doveo je u pitanje legalnost američkog zračnog napada na konvoj u kojem je bio Gadafi. Libijski vođa je nakon tog napada odmah uhvaćen i ubijen metcima, što su snimile kamere.

NATO tvrdi da nije znao kako je u konvoju bio Gadafi.

U godišnjem televizijskom odgovaranju na pitanja Putin je na temu rusko-amerčkih odnosa rekao da bi Moskva "rado bila američki saveznik", ali "kako danas vidimo, ponekad se čini da Amerika ne želi saveznika već vazale".

Svijetu je "puna kapa diktata jedne jedine zemlje", ocijenio je Putin i dodao da Rusija "želi i nastavit će graditi" bolje odnose sa SAD-om gdje je u tijeku "preobrazba" jer većina američke nacije ne želi više "igrati ulogu svjetskog policajca."

15.12.2011. 15:59:00
http://metro-portal.hr/vladimir-putin-americka-vojska-glavni-je-krivac-za-gadafijevu-smrt/66413/