Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2010. 08:20:00
TRAŽI SE NASLJEDNIK

Vladajuća sjevernokorejska stranka bira novo vodstvo

Državna novinska agencija KCNA objavila je da će najveće zasjedanje Radničke stranke u posljednjih 30 godina biti održano 28. rujna

Kim Jong-il
Kim Jong-il (Getty Images)

Sjevernokorejska vladajuća Radnička stranka održat će sljedeći tjedan svoje najveće zasjedanje u posljednjih 30 godina, na kojemu bi trebala izabrati najviše vodstvo.

Državna novinska agencija KCNA objavila je u utorak da će se zasjedanje održati 28. rujna. Zasjedanje Radničke partije trebalo je biti održano početkom rujna, ali je odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja Kim Jong -ila. Očekuje se da bi na ovom skupu za novog državnog poglavara trebao biti proglašen njegov najmlađi sin Kim Jong-un.

Nagađanja o tome tko će naslijediti Kim Jong-ila traju već dvije godine otkako je južnokorejska obavještajna agencija izvijestila da je pretrpio moždani udar. Kao i svi politički događaji u toj izoliranoj zemlji pripremanje zasjedanja je obavijeno najvećom tajnom. Čak i ako bude imenovan za mogućeg nasljednika, najmlađi sin Kima Jong-ila, školovan u Švicarskoj, kojemu je, pretpostavlja se, 27 godina i čija nijedna fotografija nije objavljena izvan zemlje, mogao bi još neko vrijeme biti u očevoj sjeni.

Moćni Jang Song-thaek, šurjak Kima Jong-ila, te osobe bliske njegovu sinu, trebali bi na zasjedanju biti promaknuti na visoke stranačke dužosti kako bi se osigurao miran prijenos ovlasti. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 08:20:00
http://metro-portal.hr/vladajuca-sjevernokorejska-stranka-bira-novo-vodstvo/48342/