Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2010. 10:40:00
NAROD JE ODLUČIO

Vladajuća koalicija pobijedila na općim izborima u Latviji

Rezultati izbora velik su trijumf za premijera Valdisa Dombrovskisa, koji je Latvijom upravljao kroz oštra smanjenja proračuna i porezni rast pod pritiskom MMF-a i EU-a

Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis (Getty Images)

Vladajuća koalicija latvijskog premijera Valdisa Dombrovskisa (39) pobijedila je na subotnjim općim izborima, pokazali su rezultati izbornog povjerenstva objavljeni u nedjelju. Stranka jedinstva, najveća u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, osvojila je 30,9 posto glasova na izborima. Na drugom je mjestu oporbena stranka ruske manjine, Centar za harmoniju s 23 posto, a na trećem Dombrovskisov koalicijskih partner, Savez zelenih i seljaka za domovinu (ZZS) s 20 posto glasova.

Ovakvi rezultati znače da će Dombrovskis moći sastaviti gotovo istu vladu kao i dosad jer je na četvrtom mjestu također njegov koalicijski partner, krajnje desni Nacionalistički savez sa sedam posto glasova. Razlika je u tome što je njegova vlada u prošlom mandatu bila manjinska, a sada će imati najmanje 63 od 100 mjesta u jednodomnom latvijskom parlamentu. Rezultati izbora velik su trijumf za Dombrovskisa, koji je Latvijom upravljao kroz oštra smanjenja proračuna i porezni rast kako bi odgovorio na uvjete pomoći od 7,5 milijarda eura dogovorene s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU-om.

Dombrovskis, bivši ministar financija i ekonomist središnje banke, na dužnost premijera imenovan je u veljači 2009. godine, nakon što se prijašnja vladajuća koalicija raspala pod teretom katastrofalne financijske krize. Latvijska ekonomija pala je za četvrtinu u 2008. i 2009., najviše na svijetu, i država je gotovo bankrotirala prije dolaska MMF-a i EU-a u pomoć. I buduća vlada mora ostati na putu strogog stezanja remena koji je odredio MMF kako bi ovogodišnji očekivani proračunski manjak od 8,5 posto BDP-a u sljedećoj godini bio smanjen na šest posto, a u 2012. bio srezan za dvije trećine. (hina/metro-portal)

03.10.2010. 10:40:00
http://metro-portal.hr/vladajuca-koalicija-pobijedila-na-opcim-izborima-u-latviji/49140/