Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2012. 13:58:00
UNATOČ PROTIVLJENJU EU

Vlada želi investicijska jamstva operatera prije ukidanja naknade

"Naš jedini cilj, jedina namjera bila je potaknuti ulaganja, dobiti uvjerljive investicijske planove, a ne samo pisma namjere", rekao je Mimica

Fotografija vijesti

Čim Vlada dobije od mobilnih operatera uvjerljive planove investiranja u širokopojasnu infrastrukturu, bit će spremna razgovarati o ukidanju naknade za pružanje usluge u pokretnim mrežama, rekao je danas potpredsjednik Vlade Neven Mimica, prenosi Hina.

"Naš jedini cilj, jedina namjera bila je potaknuti ulaganja, dobiti uvjerljive investicijske planove, a ne samo pisma namjere, što je jedan od operatera već i napravio, a očekujemo i od druga dva operatera da iznesu jasne investicijske planove i čim se to dogodi, a mi smo u stalnim kontaktima s njima, tada ćemo razgovarati o načinu i vremenu ukidanja ove naknade", rekao je Mimica nakon sastanka s povjerenicom za digitalne tehnologije Neelie Kroes.

Povjerenica Kroes je krajem prošlog mjeseca poslala pismo hrvatskoj vladi u kojem je izrazila sumnju da uvođenje tzv. "mobilnog poreza" nije u skladu s europskim zakonima.

Trošarine od šest posto koje plaćaju mobilni operateri u Hrvatskoj od prihoda od glasovnih usluga i SMS-a uvedene su još u ljeto 2009. i trebale su važiti do 1. siječnja ove godine. Nova je vlada odlučila ponovno uvesti taj porez od 1. veljače.

Mimica je rekao da se ovdje ne radi o uskom pitanju poštivanja europskih pravila, koje će Hrvatska u potpunosti poštivati kada postane članicom, niti o fiskalnom pitanju, nego isključivo o poticanju ulaganja.

Na pitanje u kakvoj je vezi zahtjev da se Hrvatskoj ukinu antidampinške carine, koje je EU uvela za bešavne cijevi iz Hrvatske, s pitanjem naknada za mobilne operatere, Mimica je rekao da očekuje da se EU i u tom pitanju već sada postavi prema Hrvatskoj kao punopravnoj članici, onako kako se postavlja kod pitanja poreza za mobilne operatere.

10.02.2012. 13:58:00
http://metro-portal.hr/vlada-zeli-investicijska-jamstva-operatera-prije-ukidanja-naknade/68114/