Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2009. 12:45:40
VESNA PUSIĆ:

Vlada u pogledu topničkih dnevnika treba pokazati vjerodostojnost

Pusić smatra da je Vlada svojim ranijim postupcima dovela do toga da ju se ne smatra vjerodostojnom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina/Cropix)

HNS-ova predsjednička kandidatkinja i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić rekla je na današnjoj konferenciji za novinare kako je ključno da hrvatska Vlada pokaže da radi sve što je potrebno da bi se ustanovila sudbina tzv. "topničkih dnevnika".

Pusić je, uz ostalo, kazala da je o toj temi jučer u Bruxellesu razgovarala sa šefom švedske diplomacije Carlom Bildtom, jer se Hrvatska u pogledu otvaranja poglavlja Pravosuđe i temeljna prava nalazi u određenoj "pat poziciji".

Smatra da se prvo treba odrediti što bi bili kriteriji za vjerodostojnost hrvatske vlade, jer se ona svojim ranijim postupcima dovela do toga da ju se ne smatra vjerodostojnom.

Pusić sada ključnim ocjenjuje da hrvatska vlada pokaže kako se radi o stručnjacima koji osobno u tim godinama nisu bili ključni u bilo planiranju ili provođenju ratnih operacija, da se radi o stručnjacima i profesionalcima te da se radi sve što je nužno kako bi se ustanovila sudbina tih dokumenata.

"Tu su čak 'topnički dnevnici' drugorazredni. Tu se kao ključnima radi o dokumentima planiranja cijele operacije i treba identificirati njihovu sudbinu", rekla je Pusić.

Na upit zašto je predsjednik Republike Stjepan Mesić pred kraj mandata pokrenuo pitanje Ine Pusić je kazala da ukoliko postoje informacije da se raščiste korupcionaške afere, naročito ukoliko uključuju najviše državne dužnosnike, važno je to raščistiti i nije važno koji je trenutak.

Istaknula je da Hrvatska u Ini ima 43 posto vlasništva te ne sudjeluje ni u jednom strateškom odlučivanju. "Ako nisu prodana upravljačka prava, zašto Hrvatska ne sudjeluje. Ako su prodana upravljačka prava, gdje su novci", rekla je Pusić. Istaknula je da će idući predsjednik, ako se to ne raščisti, to pitanje morati postaviti kao svoje prvo pitanje, a ne zadnje.

U povodu današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava Pusić je ocijenila da se danas u Hrvatskoj ljudska prava krše od Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji do toga da se mjesečno gubi 10 tisuća radnih mjesta. Šokantnim je ocijenila da je u godinu dana broj nezaposlenih porastao za 20 posto, a da žene čine 60 posto nezaposlenih. Prikrivenim ugrožavanjem ljudskih prava ocijenila je kršenje prava na obrazovanje, napomenuvši da oko 700 tisuća ljudi iznad 15 godina nije završilo osnovnu školu. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 12:45:40
http://metro-portal.hr/vlada-u-pogledu-topnickih-dnevnika-treba-pokazati-vjerodostojnost/28270/