Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2010. 11:47:00
OBVEZNICE IZDANE

Vlada srlja u novi dug od 13,4 milijardi kuna

VIDEO: Premijerka Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker ističu da je izdanje obveznica svojevrsno priznanje upravljanju javnim financijama u Hrvatskoj

jadranka kosor ivan šuker dug zaduženje vlada
jadranka kosor ivan šuker dug zaduženje vlada (Bernard Čović/CROPIX)

Hrvatska je Vlada danas odlučila o novom zaduženju izdavanjem državnih obveznica i to dviju obveznica na domaćem i jedne na inozemnom tržištu, a ukupan je iznos oko 13,4 milijarde kuna.

Na domaćem će se tržištu izdati dvije obveznice u iznosu od 1,5 milijardi kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 6,75 posto, te obveznica u kunskoj protuvrijednosti 650 milijuna eura za koju je kamatna stopa 6,5 posto. Datum naplate tih obveznica je 15. srpnja ove godine, a dospijeće nešto manje od deset godina, odnosno datum iskupa je 5. ožujka 2020. godine.

Na američkom će se tržištu izdati desetgodišnje euroobveznice u iznosu 1,25 milijardi dolara, kamatna je stopa 6,625 posto. Datum naplate je 14. srpnja 2010. a iskupa 14. srpnja 2020. godine, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

>> Hrvatska se zadužila za dodatnih 250 milijuna eura

Novo će se zaduženje koristiti za financiranje tekućih obveza proračuna i refinanciranje obveza koje dospijevaju u idućem razdoblju, a premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker ističu da je izdanje obveznica, s obzirom na situaciju na svjetskom financijskom tržištu, priznanje upravljanju javnim financijama u Hrvatskoj.

"Financijsko tržište vjeruje u politiku ove vlade i vjeruje Hrvatskoj", kazao je Šuker, napominjući kako su se mnoge zemlje trudile izdati obveznice, ali nisu uspjele. Istaknuo je kako novo izdanje obveznica Hrvatskoj osigurava financijsku stabilnost koja je potrebna za provedbu reformi.

"Financijsko tržište vjeruje u politiku ove vlade i vjeruje Hrvatskoj", kazao je ministar financija Ivan Šuker.

"Hrvatska dobiva financijsku stabilnost u sljedećih nekoliko mjeseci, a to podrazumijeva i makroekonomsku stabilnost. Na nama je da provedeno reforme koje će promijeniti ove negativne trendove što se tiče gospodarskog rasta", rekao je Šuker, napominjući kako bi se time utjecalo na rashodnu stranu proračuna i smanjenje deficita.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac govoreći o novom zaduženju kaže kako ne bi bio za to da nije uvjeren da će se time stvoriti uvjeti za nastavak reformi, a posebno ističe potrebu aktiviranja potencijala i imovine koja je u vlasništvu države.

>> Ivan Šuker se pohvalio novim podizanjem kredita

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će se sljedeći tjedna ići s prijedlogom novog modela upravljanja državnom imovinom. U ovoj godini predviđene su potrebe za zaduženjem države u ukupnom iznosu 28,8 milijardi kuna, od čega je 20,2 milijarde kuna za refinanciranje dospjelih obveza iz prethodnih razdoblja, a 8,6 milijardi kuna za financiranje tekućeg deficita u ovoj godini, podsjetio je Šuker. (hina/metro-portal)

13.07.2010. 11:47:00
http://metro-portal.hr/vlada-srlja-u-novi-dug-od-13-4-milijardi-kuna/44430/