Metro-portal.hr

objavljeno 22.06.2011. 18:00:00
HSS I HDZ:

Vlada se još nije dogovorila oko datuma izbora

Jandroković i Friščić smatraju da bi se koalicija oko datuma mogla dogovoriti tokom idućeg tjedna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Vladajuća koalicija još nije dogovorila datum parlamentarnih izbora, rekli su potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić te potpredsjednik vlade Gordan Jandroković. Dodali su da bi dogovor o tome mogao biti postignut već idući tjedan, prenosi Hina.

Novinare je zanimalo je li, kako navode danas neki mediji, dogovoreno da datum parlamentarnih izbora bude krajem listopada ili početkom studenoga ove godine.

"Nije dogovoreno i kada bude, na vrijeme ćemo to obznaniti. Vjerujem da do dogovora neće dugo proći", rekao je Friščić, koji, kaže, predviđa da bi to moglo biti dogovoreno već idućeg tjedna.

I potpredsjednik vlade Gordan Jandroković, odgovarajući na isti upit, rekao je da datum izbora još nije dogovoren. Novinare je zanimalo i što Hrvatsku očekuje idućih nekoliko dana vezano za pregovore s EU.

O EU i monitoringu

"Mi smo zaista sada ušli u završnu fazu, pred nama je još nekoliko dana, uskoro će biti još nekoliko sati, i Europsko vijeće će reći da je Hrvatska završila pregovore. Tehnički, završetak pregovora dogodit će se idući tjedan, najvjerojatnije 30. lipnja, i Hrvatska evo, nakon skoro šest godina, završava jedan težak proces pregovora s EU", rekao je Jandroković, istaknuvši zadovoljstvo što smo ispunili sve uvjete da postanemo vjerodostojna i snažna članica EU.

Komentirajući, na novinarski upit, najavu monitoringa od strane EU, ustvrdio je kako tu nema nikakvih novosti, te da svaka zemlja koja ulazi u EU ima određen nadzor. "Pratit će se kako provodimo obveze na koje smo se obvezali tijekom pregovaračkog procesa. S obzirom da smo imali iznimno složen i zahtjevan pregovarački proces, zaista ne očekujem nikakve poteškoće ni s nadzorom, koji će nam samo dodatno pomoći da bismo 1. srpnja 2013. ušli potpuno spremni u člansto EU", rekao je potpredsjednik Vlade.

Govoreći pak o navodima da je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele tražio da Hrvatska potpiše izjavu da neće kočiti susjede pri ulasku u EU, Jandrokoviće je rekao kako je "odnos Hrvatske prema susjedima jasan".

"Od prvog dana govorimo da ćemo podržavati naše susjede i da ćemo im pomoći, prenoseći naše iskustvo i znanje. Naš je interes da i ostale zemlje jugoistočne Europe idu prema Uniji, bit će demokratskije, bit će gospodarski uspješnije", rekao je Jandroković.

Dakle ne samo da ih nećemo blokirati, nego ćemo im i pomagati, poručio je, ustvrdivši kako treba još iznaći određenu političku formu kako ćemo to priopćiti i njima i EU.

22.06.2011. 18:00:00
http://metro-portal.hr/vlada-se-jos-nije-dogovorila-oko-datuma-izbora/60456/