Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2009. 08:22:59
evo nama vlade ...

Vlada prisegnula, problemi u HSS-u

Nakon beskrajnog natezanja i autističnog repliciranja unedogled, Vlada prije ponoći prisegnula

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)

Nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju jučerašnjeg maratonskog zasjedanja. Za povjerenje vladi Jadranke Kosor glasovalo je 83 saborska zastupnika, dok je 45 bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.

Imenovanjem Jadranke Kosor za predsjednicu Vlade RH potvrđen je i sastav njezine vlade u kojoj su potpredsjednici Damir Polančec (HDZ) koji će ujedno biti i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidar Pankretić (HSS) koji će obnašati i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđa Adlešič (HSLS) i Slobodan Uzelac (SDSS).

Novi ministri u Vladi RH su Radovan Fuchs, kao ministar znanosti, obrazovanja i športa, Tomislav Ivić, koji premijerku Kosor zamjenuje na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Davorin Mlakar koji će voditi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković koja je ministrica bez portfelja, te Petar Čobanković koji je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će voditi Gordan Jandroković, Ministarstvo financija Ivan Šuker, ministar obrane i dalje je Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa Ivan Šimonović, mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kulture Božo Biškupić, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok će Damir Bajs i dalje biti na čelu Ministarstva turizma.

Novoj vladi uspješan i djelotvoran rad zaželio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a nakon toga članovi Vlade RH svečano su prisegnuli.

Na sjednici predsjedništva HSS-a prihvaćena je Friščićeva inicijativa da Pankretić postane potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja. No, petorici članova predvođenih Marijanom Petir to se nije svidjelo, pa su glasali protiv i javno rekli da Friščić treba odgovarati za svoj potez.

07.07.2009. 08:22:59
http://metro-portal.hr/vlada-prisegnula-problemi-u-hss-u/19317/