Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2011. 15:20:00
USKLAĐIVANJE S USTAVOM

Vlada predložila novi zakon o referendumu

Vlada je prijedlog novog zakona o referendumu s današnje sjednice uputila Saboru

Rok za prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma produžio bi se s 15 na 30 dana, broj potrebnih potpisa za raspisivanje državnog referenduma i nadalje bi ostao 10 posto, a na referendumu će se odlučivati većinom birača koji su pristupili referendumu, neki su od prijedloga, prenosi Hina. Time se taj zakon usklađuje s Ustavom. Postojeći je zakon nepotpun, bilo je problema u njegovoj primjeni, pa se prijedlogom novog zakona to želi riješiti, kao i smanjiti troškove održavanja referenduma, kazao je ministar uprave Davorin Mlakar.

Podsjetio je i da će održavanje referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji stajati oko 50 milijuna kuna. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da će zakon o referendumu ojačati neposrednu demokraciju. Ministar Mlakar ističe i kako zakon predviđa rješenja koja će onemogućiti da se pravo na odlučivanje referendumom ne bi zlorabilo.

Nakon prikupljanja potpisa, svi se ti potpisi dostavljaju organizatoru koji provjerava je li izjašnjavanje provedeno u skladu sa zakonom. U roku tri dana od isteka roka za prikupljanje potpisa organizator dostavlja Hrvatskom saboru zahtjev za raspisivanje državnog referenduma, a uz zahtjev dostavlja i sve potpise.

Sabor nakon zaprimanja zahtjeva može u roku 30 dana zatražiti od nadležnog tijela državne uprave da provjeri je li se za raspisivanje izjasnio potreban broj (10 posto) birača, a može u roku 30 dana zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za njegovo raspisivanje.

Rok za raspisivanje državnog referenduma je 120 dana od dana kada je zahtjev zaprimljen u Sabor. No, taj rok može biti i duži ako je zatražena provjera i tada je rok 120 dana od dostave obavijesti nadležnog tijela državne uprave, odnosno 120 dana od odluke Ustavnog suda. Uz reguliranje referenduma na državnoj razini, regulira se i referendum na lokalnoj razini i za raspisivanje tog referenduma trebat će prikupiti potpise 20 posto birača te jedinice.

14.04.2011. 15:20:00
http://metro-portal.hr/vlada-predlozila-novi-zakon-o-referendumu/57719/