Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 17:29:00
POSEBAN INTERES

Vlada predložila izmjene Zakona o golfu

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka Jadranka Kosor i ministar turizma Damir Bajs istaknuli su važnost golfa za produženje turističke sezone

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)

Izmjenama Zakona o golfu predlaže se brisati određenje da su igrališta za golf od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je prijedlog izmjena uputila u saborsku proceduru.

Nema više posebnog interesa Republike Hrvatske, nema ni izvlaštenja kroz ovaj zakon, nego ćemo omogućiti, nadam se bržim postupkom, da taj postupak (izvlaštenja ) bude i dalje dopušten za golf igrališta, ali u okviru postojeće procedure, kazao je ministar turizma Damir Bajs.

Naime, izmjenama bi se omogućilo da korisnik izvlaštenja, ako postoje razlozi koji opravdavaju potrebu hitnog stupanja u posjed prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, podnese zahtjev za stupanje u posjed nadležnom uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradu Zagrebu. Taj bi mu se zahtjev odobrio ako podnese dokaz da je prijašnjem vlasniku na ime naknade dana druga odgovarajuća nekretnina ili mu je plaćena naknada.

Izmjenama se briše i odredba o donjoj granici površine golf igrališta od 85 hektara, te definira da igralište za golf mora imati najmanje devet rupa.

Precizira se i odredba o gustoći izgrađenosti građevina tako da one ne smiju zauzimati više od 25 posto od ukupne tlocrtne površine na kojoj se planira gradnja ugostiteljsko-turističkih građevina namijenjenih smještaju.

Hrvatska ima 89 igrališta za golf u prostornim planovima, a tek tri-četiri izgrađena, kazao je Bajs. Navodi kako je u Europi oko 6.400 takvih igrališta, ističući značaj golfa za turizam.(hina/metro-portal)

15.04.2010. 17:29:00
http://metro-portal.hr/vlada-predlozila-izmjene-zakona-o-golfu/37944/