Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2008. 00:55:49

Vlada obećava više novca za lokalnu samoupravu

Obilježena desetogodišnjica usvajanja Povelje o lokalnoj samoupravi

Kada Vlada potpiše Povelju, više će novca ostati lokalnoj samoupravi
Kada Vlada potpiše Povelju, više će novca ostati lokalnoj samoupravi (Dragan Matić/CROPIX)

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič gostujući na tribini ‘10. obljetnica stupanja na snagu Europske povelje o lokalnoj samoupravi u RH’ u organizaciji Udruge studentica i studenata upravnog studija na Društvenom veleučilištu u Zagrebu, jučer je istaknula kako bez financijske decentralizacije nema ni ravnomjernog razvoja Hrvatske i ova će Vlada učiniti prve konkretne korake u tom smjeru.

Gradonačelnici i župani

Adlešič je neposredan izbor gradonačelnika također ocijenila važnom novosti u razvoju lokalne samouprave, ali i dodala kako je tu ostalo otvoreno pitanje odnosa gradonačelnika s gradskim ili županijskim poglavarstvom. ‘Lokalna samouprava moja je strast’, rekla je Adlešič i navela kako bi nepisano pravilo za ulazak u Vladu trebalo biti da se najprije ‘prođe’ lokalna samouprava, podsjećajući kako je i sama u dva mandata bila gradonačelnicom Bjelovara.

Novac za lokalnu razinu

Smatra i to da bi se trebala poboljšati komunikacija između Udruge gradova i Vlade RH te stvoriti odnos sličan odnosu Vlade i sindikata. Koordinatorica poslova za Udruge gradova iz Saveza udruga gradova i općina Nives Kopajtich-Škrlec je ocijenila kako nadležnosti lokalne samouprave još nisu dovoljne i istaknula da je glavni problem u tome što središnja vlast daje poslove lokalnoj samoupravi, ali za to ne osigurava novac, kao što je to primjerice u slučaju izdavanja građevinskih dozvola.

Uskoro potpisOdjel za nadzor lokalne i područne samouprave i suradnju Središnjeg državnog ureda za upravu, najavio je da će Vlada uskoro izaći s prijedlogom ratifikacije Europske povelje o lokalnoj samoupravi u cijelosti.
Povelju je dosad ratificiralo 47 zemalja.
Kaskamo za Europom

Dekan Društvenog veleučilišta u Zagrebu Ivan Koprić ocijenio je kako je svaka dosadašnja vlada proklamirala decentralizaciju da bi kasnije oklijevala u njezinoj provedbi. No, za takvu ‘oklijevajuću decentralizaciju’ ima, kaže, i objektivnih razloga poput ograničenog kapaciteta institucija i financijskog ograničenja.

Podsjetio je i kako je Hrvatska dosad ratificirala minimalan broj odredbi iz Europske povelje o lokalnoj samoupravi. ‘Hrvatska je stavila rezervu na sve što se moglo’, naveo je dekan Koprić, od načela razmjernosti i solidarnosti do financijske autonomije lokalne vlasti. (Hina/Metro) 

19.02.2008. 00:55:49
http://metro-portal.hr/vlada-obecava-vise-novca-za-lokalnu-samoupravu/3164/