Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2012. 17:23:00
LESAR

Vlada krši zakon o upravljanju javnom imovinom

Uvijek prisutni i informirani Lesar shvatio je da Vlada želi na mala vrata rasprodati Hrvatsku

Lesar je shvatio da Vlada zaobilazi Sabor
Lesar je shvatio da Vlada zaobilazi Sabor (Arhiva)

Predsjednik Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutin Lesar izvijestio je danas u Varaždinu kako je uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću, kojim od premijera traži da odmah zaustavi sve započete radnje vezane uz privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu i davanje autocesta u koncesiju, jer - ističe Lesar - Vlada za to nije dobila suglasnost Hrvatskog sabora i time krši zakon.

„Želja nam je upozoriti premijera Zorana Milanovića i cjelokupnu hrvatsku javnost da je Vlada prekršila zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je u Saboru usvojen 2010. godine, a kojim je propisano da se državnom imovinom upravlja na temelju strategije koju usvaja Sabor na prijedlog Vlade", rekao je Lesar na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Dodao je kako je istina da HDZ-ova Vlada 2011. godine Hrvatskom saboru nije predložila strategiju upravljanja državnom imovinom pa je Sabor niti nije usvojio, no zaključuje kako to ipak ne amnestira Vladu Kukuriku koalicije da kreće u postupke privatizacije, koncesioniranja ili prodaje bilo koje državne imovine, jer je - naglašava Lesar - Hrvatski sabor za to nije ovlastio.

Strategija upravljanja državnom imovinom nije usvojena u Saboru niti ju je aktualna Vlada predložila, rekao je predsjednik Hrvatskih laburista.

Lesar je također istaknuo kako ga je "zgrozila izjava ministra financija Slavka Linića" da država nije dobar vlasnik pa zbog toga treba sve rasprodati.

„Znači li to da će država prodavati i bolnice, škole i fakultete, odnosno da najavljuju potpunu privatizaciju obrazovnog i zdravstvenog sustava", upitao je predsjednik Hrvatskih laburista.

„Zbog šlamperaja, ili možda namjerno, platili smo visoku cijenu gubitka Ine. Treba li nam to isto ponoviti kod Hrvatskih autocesta (HAC), Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, tim više što ni Croatia osiguranje ni Hrvatska poštanska banka nisu u gubicima koji bi trebali biti razlogom eventualne prodaje?", kazao je.

U pismu Vladi RH podsjeća se i kako su "Hrvatski laburisti do sada već u niz navrata jasno rekli da se protivimo rasprodaji strateške imovine, a to su svakako Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje. Iskustvo na slučaju INA očito nije nikoga ništa naučilo, to nas i ne čudi, jer ova vlada nema strategiju za budućnost hrvatskog gospodarstva pa niti za upravljanje imovinom. I u tome je glavni problem Vaše vlade!", ocjenjuje se.

Lesar procjenjuje kako su motivi za prodaju državne imovine, u ovom slučaju Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, "posve jasni". Kako navodi, "pod krinkom osnaživanja na tržištu, primarno se radi o financiranju deficita".

U pismu premijeru Milanoviću Lesar također ističe kako "pojedini ministri uporno uvjeravaju da je javni sektor nesposoban i da sve bolje funkcionira u privatnim rukama. Pitanje je samo koliko nas to košta odnosno tko će to platiti? Građani, naravno! Tako je i s upravljanjem autocestama, privatne tvrtke će preuzeti brigu o našim autocestama i tako će navodno biti svima bolje, država će dobiti gotov novac, a privatnici će ostvarivati profit s povećanim iznosima cestarina. I opet je pitanje tko će to platiti, a odgovor se zna", tvrdi Lesar.

Predsjednik Hrvatskih laburista zaključuje kako se Vlada još jednom stavila iznad Hrvatskog sabora, te kako nije slučajno da je ove procese otvorila u vrijeme ljetne stanke u zasjedanju Sabora te time onemogućila parlamentarnim strankama da vezano uz to vode raspravu u Saboru.

Naglasio je da je upravo zbog toga uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Milanoviću jer je to, kazao je, jedini način da on kao predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista komunicira s premijerom.

Na upit što će učiniti ako se Vlada ogluši na njegov zahtjev, Lesar je odgovorio kako će pričekati osam dana, a zatim od predsjednika Hrvatskog sabora zatražiti da predsjednike klubova zastupnika pozove na konzultacije oko izvanrednog zasjedanja Sabora tijekom ljetnog raspusta.

11.08.2012. 17:23:00
http://metro-portal.hr/vlada-krsi-zakon-o-upravljanju-javnom-imovinom/73227/