Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2010. 17:17:22
RUŽA TOMAŠIĆ

Vlada i Sabor trebali bi prestati mijenjati povijest

Vodstvo HSP dr Ante Starčević danas je pozvalo hrvatski Sabor da odustane pokroviteljstva nad obilježavanjem 69. godišnjice ustanka u Srbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)

Predsjednica HSP dr Ante Starčević Ruža Tomašić je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu za ustanak u Srbu rekla da je takozvani te taj pojam, po njoj, treba rabiti pod navodnicima.

"HSP dr Ante Starčević traži od Sabora da povuče to pokroviteljstvo dok se istinski ne istraži što se dogodilo u Srbu. Znanstvenici su dokazali dokumentima da je grupa naoružanih odmetnika tada (u srpnju 1941.) presrela hodočasnike koji su se vraćali s hodočašća i pobila njih i svećenike, a da bi se na kraju oni (odmetnici) pridružili četnicima, a ne partizanskom pokretu", ustvrdila je Tomašić.

Tomašić je također zatražila da se "konačno prestane sa dodvoravanjem mijenjenjem povijesti jer to itekako puno znači hrvatskom narodu".

"Naša vodstvo u Vladi i Saboru misli da dodvoravanjem kupuju nekakve poene, možda kratkoročno kupuju, ali na kraju to se svima nama razbije o glavu", istaknula je Tomašić.

Tomašić je zamjerila Srpskom narodnom vijeću (SNV) da radi "isključivo za sebe". "Ovo (obilježavanje ustanka u Srbu) ne samo da neće pomiriti građane hrvatske i srpske nacionalnosti nego će to još više podignuti mržnju i pomutnju među njih", kazala je Tomašić.

"Ako Milorad Pupovac i ovi iz Srpskog narodnog vijeća misle da će pomoći srpskom narodu, to je samo bacanje prašine u oči", dodala je Tomašić.

Glavni tajnik HSP dr Ante Starčević Patar Ćorić je najavio da će njegova stranka sudjelovati 29. srpnja ove godine u Zagrebu na sastanku "bjelovarske incijative" kojom se uoči parlamentarnih izbora pokušava okupiti desnica. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 17:17:22
http://metro-portal.hr/vlada-i-sabor-bi-konacno-trebali-prestati-mijenjati-povijest/45070/