Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2011. 16:25:00
DOBRE VIJESTI

Vlada i banke zajednički pomažu korisnicima kredita u francima

Banke bi u sljedeće dvije godine trebale omogućiti produljenje rokova otplate kredita u francima, kao i skraćenje rokova otplate za koje je odobreno produljenje, ako korisnik to zatraži

Fotografija vijesti

Vlada će sutra s predstavnicima osam banaka potpisati Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita kojim želi pomoći korisnicima kredita denominiranih u švicarskim francima, piše Hina.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila nacrt toga memoranduma koji će prema riječima predsjednice Vlade Jadranke Kosor obvezati banke da u sljedeće dvije godine omoguće produljenje rokova otplate kredita u francima, kao i skraćenje rokova otplate za koje je odobreno produljenje, ako korisnik to zatraži.

Banke neće naplaćivati uslugu odnosno tehničke troškove produljenja ili skraćivanja roka otplate, a sa Javnobilježničkom komorom dogovoreno je određivanje minimalnih naknada za solemnizaciju te će ona umjesto dvije - tri tisuće kuna koštati oko 300 kuna, rekla je premijerka Kosor.

Produljenje rokova otplate smanjit će rate i omogućiti dužnicima da barem malo odahnu, dodala je. Ministrica financija Martina Dalić navela je da će memorandum omogućiti reakciju na jačanje franka bez narušavanja tržišnih principa. Švicarski franak je na povijesno najvišim razinama u odnosu na kunu. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji tečaj franka iznosi 6,158 kuna.

16.06.2011. 16:25:00
http://metro-portal.hr/vlada-i-banke-zajednicki-pomazu-korisnicima-kredita-u-francima/60221/