Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2011. 13:17:00
DOGOVOR

Vlada i bankari dogovorili mjere za pomoć korisnicima kredita

Dogovor dolazi u vrijeme kad je švicarski franak na povijesno najvišoj razini u odnosu na kunu

Fotografija vijesti

Predstavnici osam banaka i Vlada potpisali su danas Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita. Ovim se dogovorom dužnicima s poteškoćama u vraćanju kredita omogućuje produljenje roka otplate, uz minimalne dodatne troškove, prenosi Hina.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je nakon potpisivanja da Memorandum znači dodatno jačanje financijske stabilnosti i discipline u Hrvatskoj.

Vlada i banke potpisale su Memorandum sa zajedničkom željom da pomognu građanima u poteškoćama koji zbog jačanja franka osjećaju tjeskobu i strah, rekla je Kosor.

Bankari su u svojim izjavama ocijenili kako je dobro što Memorandum donosi standardizirano rješenje na osnovi kojeg banka mogu ići dalje u određivanju pogodnosti za građane koji teško vraćaju stambene kredite.

Prema tekstu Memoranduma, banke će u naredne dvije godine osigurati produljenje rokova otplate stambenih kredita tako da se iznos anuiteta prilagodi platežnoj sposobnosti korisnika, s tim da rok otplate može biti najviše 40 godina odnosno do 75 godine života dužnika.

Banke se obvezuju i na skraćenje rokova otplate stambenih kredita kojima je prethodno izvršeno produljenje roka otplate uzrokovano rekordnim jačanjem švicarskog franka u odnosu na kunu, ako to korisnici kredita naknadno zatraže, u okviru njihove platežne sposobnosti.

Banke će izmjene ugovorenih uvjeta stambenih kredita vezanih uz švicarski franak obavljati bez naknade, dok će javni bilježnici za potvrdu (solemnizaciju) dodatka ugovora o kreditu trebali zaračunavati višestruko nižu naknadu od uobičajene.

Švicarski franak je na povijesno najvišim razinama u odnosu na kunu. Na danas vrijedećoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke srednji tečaj franka iznosi 6,158 kuna.

Prema podacima HNB-a, gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj odnosi se na kredite vezane uz švicarsku valutu. Pritom je prema vrstama kredita vezanim za 'švicarac' najveći udio kod kredita za kupnju automobila (52,9 posto) i stambenih kredita (41,5 posto).

17.06.2011. 13:17:00
http://metro-portal.hr/vlada-i-bankari-dogovorili-mjere-za-pomoc-korisnicima-kredita/60257/