Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2010. 14:39:35
MA SAMO POLAKO

Vlada najavila blago rezanje državne uprave

VIDEO - Vlada najavljuje da će iz državne uprave otpustiti pet posto ljudi, odnosno njih 2.630 od čak 52.656 koliko ih trenutno ima

Vlada najavila blago rezanje državne uprave
Vlada najavila blago rezanje državne uprave (Damjan Tadić/Cropix/Infopunkt)

Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici najavila provođenje raacionalizacije broja državnih službenika i namještenika, kojih je trenutno 52.656. Između ostalog će uvesti odlazak u mirovinu po principu"2 za 1". Državna bi uprava tako trebala ostati bez pet posto ljudi, ili njih 2.630.

Ministar uprave Davorin Mlakar jepojasnio kako je na rukovodećim mjestima u tijelima državne uprave 5.890 službenika, što je često bila posljedica zaošljavanja zaslužnih ljudi, što je potom stvaralo "poplavu" novih zapošljavanja, kako bi se opravdala logka rukovodećeg mjesta.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog akcijskog plana uklanjanja prepreka za ulaganja koji definira 50-ak mjera, njihove nositelje i rokove, kojeg je predstavio ministar gospodarstva Đuro Popijač. On je naveo i rješenja za brodogradilišta Uljanik i Kraljevicu sukladno dogovoru s Europskom komisijom.

Ministrica zaštite okoliˇa, prostornog uređenja i4graditeljstva Marina Matulović Dropulić je pozvala sve investitore i građane da što pije legaliziraju svoje nelegalne objekte kojih, po njenim podacima, ima oko 25.000.

Kosor: Hrvatska će imati 12 zastupnika u Europskom parlamentu

Premijerka Jadranka Kosor je na današnjoj sjednici vlade najavila da će Hrvatska na međuvladinoj konferenciji u studenom zatvoriti poglavlje 34 o institucijama u pregovorima s Europskom unijom. Pojasnila je da će potom Hrvatska kao članica EU imati pravo na 12 zastupnika u Europskom parlamentu, te jednog povjerenika u Europskoj komisiji. Osim toga, imat će sedam glasova u sustavu odlučivanja u Europskom vijeću. Kosor je posebno naglasila da će i hrvatski jezik postati službeni jezik Unije.

Hrvatska će kao članica EU-a imati pravo na jednog suca u Europskom sudu pravde, jednog suca u Općem sudu, a ostvarit će i pravo da je u Europskoj središnjoj banci zastupa guverner Hrvatske narodne banke. Osim toga imat će i pravo na jednog suca na Revizorskom sudu. Poglavlje 34 određuje da će Hrvatska biti zastupljena u europskom Gospodarskom i socijalnom odboru, zatim u Odboru regija, kao i ministra, koji će je zastupati u Europskoj investicijskoj banci.

Premijerka je naglasila da vlada i pregovarači rade punom parom i na najtežim poglavljima - Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje.

Posebno je zahvalila na najavi mađarskog premijera Viktora Orbana da će njegova zemlja učiniti sve da se u vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine zaključe pregovori s Hrvatskom.

Najavila je i da će se u ponedjeljak u Bruxellesu sresti s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, kao i s povjerenicom EK za pravosuđe Vivien Reding. (Infopunkt/metro-portal)

21.10.2010. 14:39:35
http://metro-portal.hr/vlada-ce-rezati-drzavnu-administraciju/50080/