Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2010. 17:16:42
TAJLAND:

Vlada brani uporabu sile optužbom da ''crveni'' posjeduju oružje

Tajlandske vlasti izložile su arsenal oružja diplomatima, vojsci i stranim novinarima, od kojih neki sumnjaju u to da oružje pripada crvenokošuljašima

Tajland oružje crvenokošuljaši
Tajland oružje crvenokošuljaši (Getty Images)

Tajlandska vlada izložila je u subotu arsenal oružja za koji tvrdi da ga je zaplijenila u logoru "crvenokošuljaša", odgovarajući tako na kritike da je pretjerala s uporabom sile nad prosvjednicima.

Šezdesetak diplomata, vojnih atašea i stranih novinara razgledali su jurišne puške, ručne bombe i ručne raketne bacače te molotovljeve koktele i bombe kućne izrade.

"'Teroristi' su uporabili ovo oružje protiv čelnika i nedužnih građana", rekao je Suthep Thaugsuban, dopredsjednik vlade.

Pronađena su i četiri automobila-bombe, rekla je liječnica sudske medicine Porntip Rojanasunan.

Agencija France presse navodi da su njeni novinari su tijekom dvomjesečne krize izvještavali iz logora "crvenokošuljaša" vidjeli tek manju količinu oružja u rukama prosvjednika, uglavnom molotovljeve koktele, praćke i bombe kućne izrade.

Najmanje je 86 osoba izgubilo život, a 1.900 je ozlijeđeno od sredine ožujka, kada su "crvene košulje" počele prosvjedovati tražeći ostavku premijera Abhisita Vejjajive, do rastjerivanja prosvjeda silom u srijedu.

Pukovnik Sunsern Kaewkumnerd, vojni glasnogovornik, neizravno je optužio bivšeg premijera Thaksina Shinawatru da je organizirao pobunu u prijestolnici nakon predaje "crvenih".

"Nije točno da su prosvjednici bili bijesni zbog završetka prosvjeda. To su planirali i organizirali ljudi u zemlji i u inozemstvu", rekao je.

Policijski sat koji je proglašen u srijedu za noćne sate, neće se produljiti nakon nedjelje. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 17:16:42
http://metro-portal.hr/vlada-brani-uporabu-sile-optuzbom-da-crveni-posjeduju-oruzje/40652/