Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2020. 09:01:00
SAVJETI

Vježbati prehlađen ili ne?

Ne započinjemo vježbati kada smo prehlađeni jer nemamo temelje i tijelo se neće moći nositi s opterećenjem kojem ga izlažemo te može reagirati na način da se simptomi bolesti pojačaju

Ne dajte se smesti...
Ne dajte se smesti... (Arhiva)

Prehlade i gripa su stigli, puna je sezona, pa vjerujemo da mnogi od vas imaju jednostavnu dvojbu - treba li nastaviti s treninzima i kada padne imunitet ili je bolje neko vrijeme mirovati.

Liječnica sportske medicine dr. Jayson Loeffert za portal Penn State News savjetuje ustrajati u redovitoj tjelesnoj aktivnosti ako se radi o prehladi.

Vježbanje podiže otkucaje srca, potiče ga da jače pumpa krv kroz tijelo. Dobro djeluje i na pluća te potiče lučenje endorfina. Svi ti procesi koji se pod fizičkim opterećenjem događaju u tijelu čine da se osjećamo bolje.

No, ne treba se forsirati.

Ako imamo manje energije i prije se umaramo, što je sasvim normalno kada smo prehlađeni, intenzitet tjelovježbe trebamo prilagoditi stanju u kojem se nalazimo

"Ako su vam dišni putevi začepljeni, ako kišete i ostajete bez daha, ako ne možete prestati kašljati, vrijeme je za odmor", dodaje liječnica.

No, ono što je bitno naglasiti je da nikako ne započinjemo vježbati kada smo prehlađeni jer nemamo temelje i tijelo se neće moći nositi s opterećenjem kojem ga izlažemo te može reagirati na način da se simptomi bolesti pojačaju. 

Druga situacija u kojoj ne smijemo vježbati je u slučaju povišene tjelesne temperature. "Tjelovježba prirodno podiže temperaturu tijela. Kada imamo vrućicu, naša tjelesna temperatura već je viša od normalne. Ako vježbamo može se opasno povisiti", upozorava. dr. Loeffert.

Osobama koje treniraju u zatvorenim prostorima, odnosno teretanama i centrima za aerobik te onima koje dijele opremu za vježbanje, u zimsko vrijeme kada haraju virusi, liječnica savjetuje pojačanu dezinfekciju te nošenje maski za lice, kako ne bi širile zarazu.

11.01.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/vjezbati-prehladjen-ili-ne/123052/