Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2019. 09:01:00
ISPROBAJTE :)

Vježbati je ipak bolje - ujutro!

Otkrilvena je poveznica između perioda kada vježbamo i kontinuiteta u treninzima, a pokazalo se da je jutro po tom pitanju bolje

Jutro je ipak najbolje
Jutro je ipak najbolje (Arhiva)

Podijeljena su mišljenja o tome koje je vrijeme najbolje za trening. Nekim ljudima više odgovara jutro, dok je drugima bolje vježbati u večernjim satima.

Istraživanje provedeno u Medicinskoj školi Brown Alper u SAD-u i objavljeno u časopisu Obesity pokazalo je da vrijeme kad ćemo trenirati trebamo birati ovisno o našim ciljevima

Studija je otkrila poveznicu između perioda kada vježbamo i kontinuiteta u treninzima, a pokazalo se da je jutro po tom pitanju bolje.

U istraživanju je sudjelovalo 375 odraslih osoba koje su u godinu dana izgubile 13 kilograma zahvaljujući redovitim treninzima (najmanje dvaput tjedno). Većina njih, 68 posto uvijek je vežbala u isto doba dana, a 47,8 posto to je činila u rano jutro. 

Naime, u jutro je tijelo odmorno i puno energije pa je lakše odraditi trening, a time je i veća vjerojatnost da ćemo i iduće jutro učiniti isto, odnosno održati kontinuitet u vježbanju. 

Kontinuitet u vježbanju bitan je kako bismo došli do faze u kojoj trening odrađujemo automatski, odnosno ne trošimo energiju na to da se nagovorimo na vježbanje, veća automatski idemo.

Štoviše, riječ je stanju u kojem nas nešto vuče iz kreveta i tjera na stazu, iako mozak želi još malo spavati. O ovom osjećaju pisano je 2016. u časopisu Health PsychologyReview, u kojem stoji da je tjelesna aktivnost djelomično nesvjesni proces.

Kako bismo došli do ove faze važan je kontinuitet, a njega ćemo lakše postići ako nam nije preteško odlaziti na treninge. S obzirom da je ujutro lakše vježbati, jutro je bolje za početnike. 

05.07.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/vjezbati-je-ipak-bolje-ujutro/119386/