Metro-portal.hr

objavljeno 18.06.2018. 15:01:00
JESTE LI ZNALI?

Vježbate mamurni? Ne bismo vam baš preporučili

„Najveći problem mamurluka je dehidracija, a dodatnim znojenjem samo još više izbacujemo vodu iz tijela", objašnjava osobni trener iz Londona.

Vježba se čiste glave
Vježba se čiste glave (Pixabay)

To je zadnje što bi mnogima palo na pamet onih jutra kad se samo želimo pokriti dekom po glavi i zaboraviti da svijet postoji, no ima i onih koji se ne daju tako lako.

No jedna je studija još 2014. dokazala da alkohol i vježbanje baš ne idu zajedno. Ljudi obično više vježbaju vikendom, ali tih dana i više piju.

Nekima se možda čini da bi vježbanje dok su mamurni moglo pripomoći tome da što prije okajemo prošlonoćne grijehe ili im barem pomoći da se brže oporave, to možda nije najpametnija ideja.

„Najveći problem mamurluka je dehidracija, a dodatnim znojenjem samo još više izbacujemo vodu iz tijela", objašnjava Ian Streetz, osobni trener iz Londona.

Vježba se zbog toga može činiti poput fizičkog iscrpljivanja, jer je umor pritom neminovan, kao i bol u tijelu i mučnina koja je uobičajena pojava kod mamurluka.

Tijekom vježbanja tijelo se brže umara ako je razina šećera u krvi niska, zbog čega pati naša koordinacija, pa češće dolazi do ozljeda.

To se može događati i zbog toga jer tijelo probavlja alkohol, čime nastaje znoj, a iz tijela se izbacuju toksini. Zbog povećanog znojenja možemo osjećati grčeve, istegnuti mišić ili se čak ozlijediti.

Osim toga, alkohol umanjuje sintezu proteina u tijelu - proces nastajanja novih proteina - što usporava izgradnju mišića i oporavak nakon vježbanja.

Iz svega nabrojenoga može se zaključiti da bi vježbanjem tijekom mamurluka sami sebi izazvali više štete nego koristi.

Piše: Andrea Holi
18.06.2018. 15:01:00
http://metro-portal.hr/vjezbate-mamurni-ne-bismo-vam-bas-preporucili/112782/