Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2013. 14:56:00
UFF

Vježbate, a kile ne idu dolje?

Zbog nekih mitova dobar dio ljudi ne uspijeva skinuti kilograme u teretani unatoč redovitom vježbanju

Znate li što trebate raditi?
Znate li što trebate raditi? (MWN)

Idete redovito u teretanu, vrijedno vježbate gotovo svaki dan i masne naslage su i dalje tamo gdje su i bile? Bit će da griješite negdje, poručuje Adam Bornstein, osobni trener i autor priručnika za vježbanje u magazinu Shape.

Za početak, treba znati što želite zapravo raditi u teretani. Ako ste došli skidati kilograme, ne upisujte aerobik ili zumbu, nego navalite na sprave i utege. Koliko god se to činilo teškim, vježbe treba izdržati i nastaviti program ma kako vam bio dosadan ili težak. Nemojte izbjegavati čučnjeve i vježbe s utezima jer njima u isto vrijeme istežete više grupa mišića.

Tajna je prilično jednostavna - što više grupa mišića aktivirate, više ćete masnog tkiva sagorjeti, pa kombinirajte više vrsta čučnjeva i utega.

Aerobne vježbe treba smanjiti, jer je vjerovanje da se njima najbolje sagorijeva masno tkivo potpuno pogrešno. Višak kalorija sagorijeva se kardiovježbama, no kako bi postigli rezultate, treba za početak smanjiti unos kalorija.

Sala ćete se riješiti radom s utezima jer tim se vježbama grade mišići, ubrzava metabolizam i brže sagorijevaju kalorije. Uz sve to, mijenja se i rad hormona tipa inzulina što će smanjiti želju za nezdravom hranom.

Za kraj, kad idete u teretanu, ne treba vam društvo s kojim ćete razgovarati i na taj se način dekoncentrirati. Vježbajte fokusirano i ostanite u teretani kratko, no neka to bude učinkovito. Vježbe trebaju biti naporne i kratke, tako da osjetite sve mišiće koje vježbate, a vaše će tijelo zbog napora proizvoditi toplinu i znoj, što će izbaciti štetne tvari iz organizma. 

24.06.2013. 14:56:00
http://metro-portal.hr/vjezbate-a-kile-ne-idu-dolje/78921/