Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2023. 09:00:00
VJEŽBE

Vježbanjem protiv sjedenja

Sjedilački način života do izražaja dolazi naročito u doba zime kada nakon ureda vrijeme više provodimo u vlastitim domovima u sjedilačkom ili ležećem položaju

Vježbajte na poslu!
Vježbajte na poslu! (Arhiva)

Osobe koje dominantno nepravilno sjede imaju više od 3 puta veću vjerojatnost prevalencije simptoma mišićno-koštanih poremećaja u donjem dijelu leđa, vratu i drugim dijelovima tijela od onih osoba koje sjede pravilno. Laički kazano, ako sjedite nepravilno rizik od pojave bolova je značajno veći.

Vježbanje se provodi iz više razloga. Vježbanje utječe na jakost, snagu, izdržljivost, utječe na zdravlje srčano-žilnog sustava itd. Kineziologija rada govori o tome da je naše svakodnevno držanje tijela i način obavljanja svakodnevnih radnih zadataka prioritet za očuvanje zdravlja naše kralježnice i drugih zglobova. Odvojite nekoliko minuta u radnom danu ili čak po nekoliko puta kako bi se razgibali.

Upravo iz tog razloga evo par vježbi koje vam činiti dobro...

VJEŽBA ZA ISTEZANJE MIŠIĆA VRATA I SMANJENJE NAPETOSTI

Zauzmite aktivni sjedeći položaj, ispravite leđa i aktivirajte mišice trupa. Otklon glavom u jednu stranu. Suprotnu ruku lagano povlačite prema dolje. Položaj zadržite 15-ak sekundi. Ponovite u drugu stranu, 2 serije.

UZRUČENJE RUKAMA / VJEŽBA ZA RAMENI POJAS

Za ovu vježbu također zauzmite sjedeći položaj. Tijelo držite uspravno, aktivirajte mišice trupa, spojite lopatice, a ruke postavite tako da su dlanovi okrenuti prema gore i lakat je u razini ramena. Vježbu izvodite podižući ruke prema gore, što vise možete, naravno koliko vam rameni pojas to dopusta. Vježbu izvodite polagano, 10 ponavljanja, 2 serije.

VJEŽBA DEVA - MAČKA

U sjedećoj ste poziciji, uspravnog tijela i aktivnog trupa, dlanovima naslonjenim na natkoljenice. U ovoj vježbi je važno da disanje prati pokret. Udahnite i širite grudni koš, glavu podignite gore i natrag, Tj. neka glava prati pokret kralježnice, zatim uz izdisaj spustite bradu prema prsima, stisnete mišice trbuha, ramena usmjerite naprijed i dolje, te leđima napravite grbicu. 10 ponavljanja, 2 serije.

SJEDEĆI GOLUB

Sjednite na rub stolice, aktivirajte mišice trupa i ispravite leđa, a ruke stavite na bokove. Zatim stopalo desne noge naslonite na natkoljenicu lijeve noge ili obratno. Aktivnim gornjim dijelom tijela idete u pretklon. Pokret je iz zglobova kukova. Vratite se u početni položaj. Služi za istezanje mišića stražnjice. 10 ponavljanja svakom nogom, 2 serije.

ČUČANJ

 

Zauzmite raskoračni stav, noge u širini ramena, predručenje. Spuštate se u čučanj do ruba stolice i vratite u početnu poziciju. Vježba dominantno aktivira mišića nogu, ali tijekom izvedbe nam je aktivno cijelo tijelo. 10 ponavljanja, 2 serije.

PRETKLON NA STOLICI

Zauzmite raskoračeni stav širi od kukova, rukama se naslonite na stolicu. Idete u pretklon tako da skroz opružite ruke, gurate prsni koš prema tlu, a kukovima idete natrag. U toj poziciji zadržite 15-ak sekundi, te se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite kroz 2 serije. 

22.03.2023. 09:00:00
http://metro-portal.hr/vjezbanjem-protiv-sjedenja/141666/