Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2011. 15:45:00
KUĆNI FITNES

Vježbajte uz pomoć ručnika

Vježbe koje ćemo opisati nisu zamjena za pravi režim treniranja, ali kad ste u stisci s vremenom, kad ste na putovanjima ili radite negdje gdje nema fitnes prostorija mogu vam biti od velike koristi

Ručnik vam može biti od velike koristi u vježbanju
Ručnik vam može biti od velike koristi u vježbanju (Ambro/FreeDigitalPhotos)

Kad se govori o vježbanju obično se prvo pomisli na teretanu i sprave koje se u njoj nalaze, no to ne mora biti uvijek tako. Malo tko od nas ima sredstava i vremena da ide po teretanama i ako i vi spadate u tu kategoriju, nema razloga za brigu - vježbati možete kod kuće i to uz pomoć najobičnijeg ručnika. Da, obični ručnik vam može pomoći da odradite vježbe jačanja mišića i povećanja snage. Radi se o prikladnim, jednostavnim i najjeftinijim vježbama koje možete zamisliti.

Uz ručnik se možete istezati, poboljšati pokretljivost, povećati snagu, održavati zglobove zdravima i potaknuti krvotok.

Vježba 1. Istezanje vrata - Vjerojatno nikada niste pomisli da biste mogli odraditi nekoliko vježbi istezanja vrata samo uz ručnik i to nakon tuširanja. oprali ste kosu, stavite ručnik na glavu i počnite je lagano okretati u jednu pa u drugu stranu. Zatim nagnite glavu naprijed nazad, lijevo desno, sve dok vam je ručnik na glavi. Vlažan ručnik povećat će težinu vaše glave, a činjenica da vježbate odmah poslije tuširanja je idealna jer su tad mišići zagrijani i lakše se istežu.

Vježba 2. Veslanje - Vježba veslanja uz pomoć ručnika omogućit će vam jačanje mišića gornjeg dijela leđa koji su važni za pravilno držanje:

  • omotajte ručnik oko stupa, kvake, kuke ili prečke i sl.
  • objema rukama uhvatite krajeve ručnika, stopala pozicionirajte oko 30 centimetara od prečke, stupa... Stanite uspravno i ispružite ruke i pustite se tako da su vam ruke ispružene i ručnik zategnut. Tijelo mora biti ravno
  • Sad, povucite svoje tijelo prema stupu
  • lagano uvucite trbušne mišiće i zategnite plećke dok se privlačite stupu
  • lagano se vratite u početni položaj, ponovite 10-15 puta

 

Vježba 3. Grčenje stopala - Ljudi općenito zanemaruju važnost zdravih i jakih stopala. Jednostavnom vježbom uz ručnik ojačat ćete ih i smanjiti mogućnost ozljeda.

  • sjednite na stolicu, ručnik rastegnite na pod ispred stolice
  • neka vam nožni prsti budu tik uz rub ručnika; nožnim prstima uhvatite ručnik i povucite ga prema sebi podižući samo prednji dio stopala - pete ne smijete micati s poda
  • napravite dvije do tri serije od pet do osam ponavljanja tri puta tjedno

 

Vježba 4. Fleksibilnost nogu - Vježbe za povećanje fleksibilnosti nogu, naročito zadnje lože, poboljšat će krvotok u tom području i opustiti sve mišiće.

  • Legnite na leđa na pod (stavite ispod deku ili tanki madrac) i prebacite ručnik preko donjeg dijela stopala
  • Držite oba kraja ručnika. Noga neka bude ispružena. lagano je podižite ne savijajući je u koljenu sve do točke u kojoj osjetite lagano neugode u zadnjoj loži
  • držite tako 30 sekundi. Ponovite nekoliko puta. zatim prijeđite na drugu nogu. Oni malo spretniji mogu to raditi s obje noge istovremeno.

 

Vježba 5. Fleksibilnost ramena - Kako biste poboljšali fleksibilnost ramena i povećali opseg kretanja toga zgloba, izvodite redovito sljedeću vježbu:

  • prebacite ručnik preko desnog ramena. Desnom rukom držite jedan kraj ručnika s prednje strane tijela, a lijevom rukom držite drugi kraj ručnika, ali iza leđa
  • desnom rukom zatim lagano povucite ručnik prema dolje kako biste polako istegnuli lijevu ruku i okrenuli lijevo rame.
  • držite tako 30 sekundi. isto ponovite s drugom stranom.

 

Ove vježbe nisu zamjena za pravi režim treniranja, ali kad ste u stisci s vremenom, kad ste na putovanjima ili radite negdje gdje nema fitnes prostorija mogu vam biti od velike koristi.

26.04.2011. 15:45:00
http://metro-portal.hr/vjezbajte-uz-pomoc-rucnika/58158/