Metro-portal.hr

objavljeno 04.03.2014. 16:24:00
timski rad

Vježbajte u društvu!

Istraživači tvrde da smo otporniji na bol kad vježbamo s drugim ljudima

U društvu je lakše i bolje
U društvu je lakše i bolje (Getty Images)

Istraživanje provedeno na veslačkom timu s Oxforda pokazalo je da se granica boli povisuje nakon grupnog treninga. Stručnjaci s tog sveučilišta kažu da zajednički trening potiče proizvodnju endorfina, kemikalije koja nam popravlja raspoloženje i ublažava osjećaj boli.

12 muških veslača prosječne dobi od 24 godine sudjelovalo je u četiri testa. U prvome su dva šesteročlana tima veslala 45 minuta u simulatoru u dvorani, kao na redovitom treningu. Nakon toga, ponovili su vježbu individualno, izdvojeni od ostatka tima. Nakon svakog treninga istraživači su mjerili granicu boli i otkrili da je ona znatno viša nakon grupnog treninga. Eksperiment je ponovljen sljedeći tjedan kako bi se provjerili rezultati.

U istraživanju se navodi: „Poznato je da tjelovježba stimulira izlučivanje endorfina, čime se stvara blagi osjećaj euforije. Pomoću tolerancije boli, pokazali smo da sinkronizirani trening uzrokuje navalu endorfina. Taj bi efekt mogao objasniti i osjećaj euforije koji se pojavljuje prilikom uključivanja u druge društvene aktivnosti poput smijeha, stvaranja glazbe i plesa."

Profesor Robin Dunbar, pročelnik instituta za kognitivnu i evolucijsku antropologiju na sveučilištu u Oxfordu, dodaje: „Iz prijašnjih istraživanja znamo da sinkronizirana fizička aktivnost poput smijeha, glazbe i religijskih obreda usrećuje ljude i igra veliku ulogu u povezivanju u zbližavanju ljudi. Također znamo da tjelovježba povisuje razinu endorfina. Ovo istraživanje pokazalo je da se prirodno povišena razina endorfina koja se javlja pri tjelovježbi dodatno povisuje kad vježbamo u društvu".

04.03.2014. 16:24:00
http://metro-portal.hr/vjezbajte-u-drustvu/22222/