Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2009. 18:47:09
JADRANKA KOSOR:

Vjerujem da će Hrvatska ući u EU do 2012.

Predsjednica Vlade rekla je da će prema njezinim podacima iz Europske komisije uskoro biti riješena tri preostala pregovaračka poglavlja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Dobra vijest je da su dva poglavlja zatvorena, da godinu završavamo s planom sa 17 zatvorenih poglavlja, a nije dobra vijest trenutačna blokada, kazala je Kosor, koja smatra da se radi o unutarnjopolitičkim pitanjima u Sloveniji. U emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada vlada" Kosor je rekla da će se sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom naći bude li potrebno kako bi vidjeli što dalje namjeravaju (u Sloveniji).

Budući da imam informacije iz Europske komisije vjerujem da je to trenutačno, kazala je Kosor, dodavši da 16. veljače na sljedećoj međuvladinoj konferenciji očekuje rješavanje svih preostalih pitanja, u tom kontekstu i rješavanje pitanja otvaranja poglavlja "23", koje se odnosi na pravosuđe.

Vezano uz tzv. topničke dnevnike, Kosor je rekla da je Vlada učinila sve. Podsjetila je da je provedena opsežna administrativna istraga, kao i akcija pretresa stanova i odvjetničkih ureda koja je zaustavljena u Haagu. Vezano uz tu odluku Haaga koji je naložio Vladi obustavu pretrage oduzetih materijala, Kosor je rekla da mogu biti mirni, jer je sve napravljeno po zakonu i temeljem indicija. "Dalje od ovog mi ne možemo i pripremiti ćemo izvješće u kojem će biti sve što je učinjeno do tog trenutka i vjerujem da će glavni haški tužitelj Serge Brammertz to uzeti u obzir kad bude izricao svoju ocjenu surađuje li Hrvatska", kazala je Kosor.

Za planirani rok ulaska Hrvatske u EU 2012, Kosor vjeruje da se neće promijeniti.

"Sanader je rekao da odlazi i to je jedina relevantna činjenica"

Upitana očekuje li tužbe sindikata zbog odluke da se javnim i državnim službenicima isplati samo dio božićnica, Kosor je rekla da svatko treba nositi svoj dio tereta. Ustvrdila je da sindikati za tužbu imaju vremena te ih je pozvala na dijalog. Sljedeće godine vjerojatno neće biti prostora za isplatu bilo kakvih božićnica pa će se morati ići na reviziju kolektivnih ugovora pa bi bilo dobro da postoji dijalog.

Tužbe za nikoga nisu dobre, jer ako sindikati tuže, sudovi presude morat će se plaćati iz proračuna, kazala je Kosor, postavivši pitanje što bi bilo, ako se to ne bi moglo isplatiti i na taj način dovela u pitanje isplata plaća.

Kolektivni ugovori su potpisivani u neka druga vremena kad nije bilo problema s punjenjem proračuna, kad nije bilo krize i kad nismo bili u dilemi što će biti sutra, zaključila je Kosor.

Datum raspisivanja drugog kruga privatizacije brodogradilišta pomaknut će se na početak veljače, a natječaj će se produžiti na 60 dana, rekla je Kosor.

Kosor ponovno nije htjela govoriti o bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg mediji u posljednje vrijeme povezuju s nizom afera, poput slučaja Hypo Banke. Za mene je jedina relevantna činjenica to što je on rekao da odlazi iz politike, a što se tiče špekulacija svako radi svoj posao i na tome treba ostati, ustvrdila je Kosor.

Premijerka je ustvrdila da će umirovljenici i iduće godine teško živjeti usprkos svim potezima Vlade koja je, kako je podsjetila, do sada isplatila sedam milijardi kuna kao povrat duga umirovljenicima. Najavila je da će u srijedu na sjednici Vlade objaviti "prve konture" mogućeg modela fonda za spas gospodarstva, no nije otkrila s koliko novca bi taj fond raspolagao. Zadovoljna je što je tu ideju pozdravio i guverner HNB-a Željko Rohatinski. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 18:47:09
http://metro-portal.hr/vjerujem-da-ce-hrvatska-uci-u-eu-do-2012/29108/