Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2015. 10:52:00
HMM

Vjerovnici se svađaju oko Grčke

Alexis Tsipras i njegova sumanuta Syriza uspjeli su napraviti vrlo važan korak - posvađati vjerovnike koji sad više ne nastupaju zajednički

Tsipras je uspio posvađati vjerovnike
Tsipras je uspio posvađati vjerovnike (Arhiva)

Pregovori Atene i njezinih vjerovnika o financiranju Grčke čija je blagajna gotovo prazna, zasad nisu na najboljem putu da uspiju, budući da su izbile nesuglasice između Europljana i MMF-a.

'Ozbiljne razlike i oprečna mišljenja između njezinih vjerovnika, Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda, koče pregovore' s Grčkom, ocijenila je u utorak grčka vlada.

Zbog te 'nemogućnosti dogovora između ustanova (...) nije moguća nagodba', istaknula je Atena, napominjući da su za taj zastoj 'isključivo odgovorni' njezini vjerovnici.

Uporno traženje MMF-a da grčke vlasti provedu reformu mirovinskog sustava teško prolazi u Bruxellesu. 'Reforma mirovina je pri vrhu dnevnog reda MMF-a', komentira izvor blizak pregovorima koji u tome vidi jedan od glavnih uzroka sadašnje blokade, budući da Europljani daju prednost poreznim reformama.

No nesuglasice EU-a i MMF-a ne završavaju se time. Fond se zauzima za brisanje dijela grčkog duga koji je premašio 175 posto BDP-a a Europljani, ponajprije Nijemci, to odlučno odbijaju. Po medijskim napisima, MMF je čak zaprijetio da neće isplatiti svoj dio pomoći Grčkoj.

06.05.2015. 10:52:00
http://metro-portal.hr/vjerovnici-se-svadjaju-oko-grcke/91578/