Metro-portal.hr

objavljeno 19.02.2008. 18:06:19
City break - Rim

Vječni grad bogate povijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty images)

Ako netko umije istinski uživati u lijepim i ukusnim stvarima, onda su to Talijani. Gotovo da nema područja u kojem oni nisu pri samome vrhu. Od kulture, preko gastronomije i sporta, pa sve do mode, Talijanima ništa nije strano. Iako iz ove zemlje potječu neki od najvećih umjetnika u povijesti poput Leonarda Da Vincija, Michellangela i Dantea, prva asocijacija na zemlju u obliku čizme danas je uglavnom moda.

To i ne čudi pretjerano, jer su krpice s potpisom Armanija, Versacea i Prade već dugi niz godina drugo ime za eleganciju, ženstvenost i glamur. Upravo talijanski glavni grad Rim brojne poznate holivudske, ali i hrvatske zvijezde spominju kao mjesto u čijim su trgovinama obavile ‘najbolji shopping u životu’. Dizajnerske trgovine ovdje se nalaze doslovno na svakom koraku, a mi vam nudimo kratki pregled kako biste ipak, kad posjetite ‘Vječni grad’ više vremena proveli kupujući, a što manje lutajući.

SHOPPING

Via Condotti

Najskuplja rimska ulica  u kojoj  su otvorili trgovine svi koji u svijetu mode nešto znače. Na jednome mjestu naći ćete najnovije kolekcije Louisa Vuittona, Yvesa Saint Laurenta, Fioruccija, Prade, Guccija, Max Mare, Furle, Giorgia Armanija, Tod’sa, Hermesa, Miu Miu. Ako volite skupocjeni accesoire, posjetite Via Condotti, gdje je na broju 10 Bulgari otvorio trgovinu sa satovima ili pak broj 84 gdje se smjestio Damiani i njegov prekrasni nakit koji je krasio ruke, vratove i uši brojnih šetača po crvenim tepisima.

Ipak, zagriženi šopingholičari… Oprez! Obilaženje ove ulice mnoge je bacio u takav minus da se mjesecima nisu mogli oporaviti. Jednostavno, prekrasni odjevni predmeti vas toliko očaraju da uopće ne mislite koliko trošite, pa se mnogi na kraju začude kad shvate da su potrošili i po nekoliko tisuća eura.

Piazza di Spagna

Jedan od najpoznatijih gradskih trgova, koji je dobio ime po španjolskom veleposlanstvu koje se dugo vremena nalazilo na ovom prostoru, omiljeno je mjesto sastajanja umjetnika i omladine, i to ne samo iz Italije, već iz cijeloga svijeta. Trgom dominiraju dvostruke stube, poznate kao Španjolske stube. Dizajnirao ih je Francesco de Sanctis 1723. godine s namjerom da poveže ulice Via del Babuino i Via Felice. Od modnih velikana tu su se smjestili čarobni duo Dolce & Gabbana, Sergio Rossi  itd.

Via del Corso, Via del Tritone, Via Nazionale

To je trojac koji omogućuje i običnim smrtnicima s prosječnom plaćom da se iz Rima vrate s pokojim lijepim komadom odjeće. Ovdje se nalaze trgovine koje nude kvalitetnu odjeću pristupačnih cijena.  To su robne kuće poput La Rinascente, Upim, Standa, Coin…

ZNAMENITOSTI

Fontana di Trevi

Barokna fontana jedna je od najpopularnijih turističkih znamenitosti u Rimu. Prilikom razgledavanja nikako nemojte zaboraviti preko leđa ubaciti novčić u nju jer je to jamstvo da ćete se tijekom života barem još jednom vratiti u Rim. Naravno, obavezno zaželite i želju.

 

Bazilika sv. Petra

Bazilika je podignuta iznad groba svetog Petra, a u njoj se nalazi veliko povijesno i umjetničko blago poput Michelangelove Piete i Berninijeva baroknog baldahina. Pažnju plijeni i brončani kip sv. Petra čiju desnu nogu, prilikom obilaska bazilike, poljube brojni vjernici. Crkva može primiti oko 60.000 vjernika.

 

Kolosej

Vjerojatno je najposjećenija građevina u Rimu. Riječ je o najpoznatijoj svjetskoj areni koja datira iz 72. godine pr. Kr. U Koloseju su se održavala razna natjecanja, najčešće borbe gladijatora i zvijeri.

RESTORANI

Talijani su poznati kao veliki gurmani. Zapravo, malo je toga što ih može razveseliti više od dobre večere i kvalitetnog vina.

Restoran L’Eau Vive

Restoran koji drže karmelićanke ima orginalan izbor jela. Tako u toploj, samostanskoj atmosferi možete isprobati francuske, talijanske, azijske i južnoameričke specijalitete koje pripravljaju sestre iz svih dijelova svijeta.

Slastičarnica San Crispino

Rimljani kažu: “Nakon što isprobate sladoled San Crispino, ništa više neće biti isto.” I imaju pravo. Čokolada, vanilija, jagoda... tu ćete naći sve moguće okuse, jedan bolji od drugog. 

TOP 31. Posjetite Vatikan, grad-državu veličine samo 497.000 metara kvadratnih. Vatikan je sjedište Katoličke crkve koje se nalazi unutar grada Rima.
2. Prošećite Trgom Republike u čijem se središtu nalazi fontana Naiada.
3. Zaputite se u razgledavanje Piazze Navona, prekrasnog trga kojeg krase tri fontane od koji je najpoznatija i  najimpresivnija  Fontana četiriju rijeka.

Piše: Iva Novak
19.02.2008. 18:06:19
http://metro-portal.hr/vjecni-grad-bogate-povijesti/3195/