Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2019. 11:16:00
SAVJETI

Vitamini i minerali koji vam trebaju nakon tridesete

Vitamini se preporučuju svakoj ženi, a posebno onima u tridesetim godinama te ženama koje osjećaju hormonalne promjene zbog trudnoće ili uranjene menopauze

Koji nam vitamini trebaju
Koji nam vitamini trebaju (Arhiva)

Užurbani način života i nedostatak vremena za planiranje zdrave prehrane lansirali su popularnost suplemenata u dijetama. Sve se više ljudi okreće vitaminima kako bi nadoknadili nedostatak istih u dijeti.

Vitamini se preporučuju svakoj ženi, a posebno onima u tridesetim godinama te ženama koje osjećaju hormonalne promjene zbog trudnoće ili uranjene menopauze.

Omega 3 masne kiseline - smatraju se esencijalnim masnim kiselinama što znači da su ključne u radu organizma, a naše ih tijelo ne može proizvoditi samo. Moramo ih unositi hranom ili suplementima, a najbolji je prirodni izvor losos i druge hladnovodne ribe.

Vitamini grupe B - ključni su za mnoge procese koji se odvijaju u tijelu. Najčešće su povezani s energijom, ali čine razliku i u raspoloženju te ublažavaju depresiju. Otapaju se u vodi što znači da tijelo ne zadržava vitamin B u organizmu, već ga moramo unositi svakodnevno. Ovaj se vitamin koristi za uklanjanje umora, a posebno je vrijedan za trudnice za koje nedostatak vitamin B12 može biti opasan.

Vitamin D - poznat je kao 'sunčani vitamin.' Međutim, većina nas ne provodi dovoljno vremena vani, a posebice je teško prirodnim putem dobiti dovoljno vitamina D zimi. Vitamin D zapravo se ponaša više kao hormon nego nutrijent u tijelu, a pripisuje mu se normalno funkcioniranje tijela. Zaslužan je za iskorištavanje kalcija, a manjak vitamina D povezan je s razvojem raka, autoimunih bolesti i poremećaja raspoloženja.

Željezo - žene koje i nakon 30. godine imaju jake menstruacije trebaju razmisliti o unosu dodatnih količina željeza. Anemija je trenutno jedno od najčešćih medicinskih stanja u svijetu. Gotovo 40 posto trudnih žena je anemično, a glavni je razlog nedostatak željeza u prehrani. Anemija uzrokuje umor, glavobolje, manjak energije, a mogući simptomi su i gubitak kose i blijeda koža. Željezo uzimajte s hranom kako bi izbjegli probleme sa probavom.

09.02.2019. 11:16:00
http://metro-portal.hr/vitamini-i-minerali-koji-vam-trebaju-nakon-tridesete/116825/