Metro-portal.hr

objavljeno 21.08.2019. 15:01:00
SAVJETI

Vitamin K za mladolik izgled

Vitamin K potiče proizvodnju kolagena što znači manje bora na licu a i smanjuje upale i crvenilo te pomaže kod zarastanja rana

Jedite zelenjavu!
Jedite zelenjavu! (Arhiva)

Vitamin K sprječava prijevremeno starenje, jača kosti (što je vrlo bitno kod žena u menopauzi kada uslijed naglog pada razine estrogena kosti gube gustoću i raste rizik od osteoporoze), čuva srce i krvne žile. Iako postoje tri vrste vitamina K, naše tijelo treba dvije - K1 i K2.

Vitaminom K1 obiluje lisnato zeleno povrće poput kelja i špinata, a vitamin K2 nalazimo u jajima i mliječnim proizvodima. Kako bismo sačuvali zdravlje kostiju vitamin K treba unositi u organizam tijekom cijelog života.  

Osim iznutra, učinci vitamina K na tijelo vide se i izvana - na koži. Sa starenjem opada razina kolagena zbog čega koža gubi elastičnost. Vitamin K potiče proizvodnju kolagena što znači manje bora na licu. Smanjuje upale i crvenilo te pomaže kod zarastanja rana.

Ovaj vitamin sprječava gubitak vlage u koži zbog čega ona ostaje blistava.

S obzirom da jača krvne žile pa time i kapilare, sprječava njihovo pucanje i nastanak mrlja i crvenila. Zbog svega toga čest je sastojak krema za lice.

Kako biste što dulje ostali vitalni i mladi uvrstite vitamin K u svoju prehranu. Birajte namirnice poput špinata, kelja, brokule, krumpira, algi i iznutrica. 

21.08.2019. 15:01:00
http://metro-portal.hr/vitamin-k-za-mladolik-izgled/120197/