Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2020. 12:30:00
IDEJA?

Vitamin D u kruhu i mlijeku?

Mala studija objavljena prošlog mjeseca otkrila je da je kod pacijenata s koronavirusom koji su dobivali snažan oblik vitamina D značajno manja vjerojatnost da će im trebati intenzivna njega

Treba ga stavljati u kruh i mlijeko
Treba ga stavljati u kruh i mlijeko (Arhiva)

Doktor Gareth Davies, neovisni medicinski istraživač, među grupom je znanstvenika koji već mjesecima istražuju ulogu vitamina D u prevenciji covida-19, a sada potiču dužnosnike na akciju. U Velikoj Britaniji se suočavaju s drugim "lockdownom" zbog velikog porasta novozaraženih.

Čak polovica svih stanovnika Velike Britanije možda ima manjak vitamina D, a istraživanja ukazuju kako bi nedostatak vitamina D mogao biti čimbenik za teške slučajeve covida.

Ljudsko tijelo prirodno proizvodi vitamin D kao odgovor na sunčevu svjetlost, a nalazi se i prirodno u namirnicama poput masnih riba i žumanjaka.

Zemlje poput SAD-a već obogaćuju mlijeko i slične proizvode vitaminom D, a stanovnici tih nacija dobivaju značajnu količinu hranjivih sastojaka iz obogaćene hrane. No, brojni ljudi još uvijek bi mogli imati koristi od dodataka, kažu stručnjaci.

Davies je ranije preporučio uzimanje 10 puta veću dozu vitamina D dnevno nego što su to savjetovali zdravstven djelatnici.

Vitamin D i koronavirus

Davies je vodio prethodno istraživanje koje je otkrilo da bi unos dovoljne količine vitamina D mogao značajno poboljšati ishode kod oboljelih od covida-19, a posebno među ranjivim skupinama poput starijih osoba. Nakon toga objavljeno je još nekoliko studija koje podržavaju teoriju da bi vitamin D mogao biti koristan protiv virusa..

Mala studija objavljena prošlog mjeseca otkrila je da je kod pacijenata s koronavirusom koji su dobivali snažan oblik vitamina D značajno manja vjerojatnost da će im trebati intenzivna njega, a niti jedan od njih nije umro.

To ukazuje da bi hranjiva tvar mogla smanjiti ozbiljnost infekcije i smanjiti rizik od komplikacija, rekli su istraživači.

Višestruka ispitivanja otkrila su povezanost između razine vitamina D i ishoda covida-19, iako nisu utvrdila uzročnu vezu. Još jedno malo istraživanje pokazalo je da ljudi s nedostatkom vitamina D imaju dvostruko veće šanse za zarazu.

No, potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjelo kakvu točno ulogu igra vitamin D u prevenciji infekcije ili u liječenju pacijenata.

Barem jedna studija nije pronašla vezu između vitamina D i virusa. Dokumentirano je da velike doze vitamina D nisu lijek za ovu ili druge bolesti te da zapravo može dovesti do ozbiljnih nuspojava.

Istraživanje je također pokazalo da je nedostatak vitamina D globalno pitanje koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oslabljene kosti i oslabljen imunološki sustav, prenosi Business Insider.

03.11.2020. 12:30:00
http://metro-portal.hr/vitamin-d-u-kruhu-i-mlijeku/128439/